Sunnmøre friuftsråd vil bygge opp igjen Karuseren på Tyskholmen. Ålesund kan da få en perle av av badeplass midt i byen. Området ble nylig godkjent som statlig sikret friluftsområde.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Karuseren på Tyskholmen var lenge en elsket badeplass i Ålesund sentrum. Området er en delvis naturlig dam på den lille holmen, i 1955 ble det bygd en demning med en sluse som kunne åpnes og lukkes.

Nå kan denne perlen igjen komme til sin rett. Ålesund kommune har ikke penger til å sette i stand området igjen, men dette kan nå finansieres gjennom Friluftsrådet etter at Tyskholmen og naboholmen Hundsvær har blitt godkjent som et statlig sikret friluftsområde.

– Det står på lista vår, men det praktiske er ikke helt på plass enda, opplyser driftleder Pål Henry Høyberg i Sunnmøre friluftsråd. Sammen med kommunen skal de på befaring like over sommeren før det skal lages en forvaltningsplan for området.

Så kommer arbeidet med finansieringen. Foreløpig har staten gått inn med omlag 140 000 kroner for å dekke halvparten av utgiftene til opprustning av flytebrygger og anlegg. Det gjelder både på Tyskholem og Hundsvær og og Vikholmen og Lauvholmen i Ellingsøyfjorden.

Gjør som en gjeng andre sunnmøringer – lik Maxlokal på Facebook

Tyskholmen og Hundsvær kan også få ny gjestebrygge, ny bål- og grillplass, informasjonstavler og merka sti rundt øya. Det finnes i dag en håndfull steder rundt om på Sunnmøre som er aktuell for å oppgraderes med sand.

– Vi har en del aktuelle plasser vi kan gjøre dette, men vi kan ikke lage kunstige sandstrender over alt, sier Høyberg.

En skjult strandperle på Stafsethneset

Nylig var han tilstede da stranden på Stafsethneset fikk et nytt parti med sand. Dette området er Statlig sikret sammen med blant andre Tueneset, Sandingane, Emblemssanden, deler av Aksla,og deler av Svinøya.

Påfyll av skjellsand på stranda på Stafsethneset: Foto: Sunnmøre friluftsråd

– Denne stranden er vi veldig fornøyd med. Vi fylte på sand første gang i 2015 og ser nå at det meste av sanden blir liggende. Derfor fylte vi på mer sand på dette populære friluftsområdet.

Slik så det ut ut da båten Sandstrand fylte på sand på Stafsethneset, Foto: Vibeke Hoel

I sommer ble Sunnmøre friluftsråd og Nordmøre og Romsdal friluftsråd en del av skjærgårdstjenesten og fikk fem millioner kroner til å styrke arbeidet med å tilrettelegge for friluftslivet i kystområdene. Sandstranden på Stafsethneset kostet omlag 120 tusen kroner.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022