Fra Vigra flyplass til resten av verden

0

Vigra flyplass fylte 60 år forrige torsdag. Det at det var nettopp på Vigra det ble feiret var ikke noe selvfølge for 61 år siden. Da var det nemlig ikke slik at det var en selvfølge at flyplassen skulle legges til Vigra. Utviklingen har vært enorm, men antageligvis ikke ferdig.

Annonse

Den tiden da flyplassen skulle bygges var det snakk om å legge den til Moa. Slik ble det ikke. Det var Vigra som var den rette plassen, til tross kommunikasjonen for å komme seg dit ikke var like enkel som i dag.

Perfekt plassering av Vigra flyplass

– Utviklingen av regionen hadde vært noe helt annen. Jeg tror kommunikasjonen ut til øyene hadde kommet mye senere hadde det ikke vært for flyplassen. Avgjørelsen som ble tatt den gang for 60 år siden var veldig framtidsrettet. Den ligger perfekt til, og det er ikke noen hindringer rundt, sier lufthavnsjef Tor Hånde.
Nylig har avgangshallen blitt utvidet. Nå vil han gjerne gjøre noe med ankomsthallen på Vigra flyplass.
– Den er litt liten og trang, mener han.

Lufthavnsjef Tor Hånde.

Fra Vigra kan man komme seg ut i hele verden. I dag har de ruter til Alicante i Spania, København i Danmark, Amsterdam i Nederland, Gdansk i Polen og Kaunas i Litauen. I tillegg kommer innenlandsrutene. Vigra lufthavn er den største flyplassen mellom Trondheim og Bergen med 1,1 millioner passasjerer årlig. Den nest største flyplassen mellom Trondheim og Bergen er Molde. De har et tall på halvparten av det Vigra har.

Det ble stelt i stand med kakebord på personalrommet.

Flere ruter til utlandet

Utviklingen siden 7.juni 1958 har vært enorm. Det første hele året var 1959, og da var det 34.000 reisene. Mye av den store økningen i antall passasjerer kommer grunnet utenlandsreisene. Nå håper Hånde på å få flere ruter fra Vigra.
– Det er ingenting som er spikret og konkret, men vi håper å få tilbake direkteflyet til London. Jeg håper også på at det kommer flere ruter til Polen, for jeg vet det er mange derfra som jobber her i regionen, sier han.

Det ble kake på den store dagen.

Han vet også at det er flere sunnmøringer som har feriehus i Tyrkia. For de som skal reise dit er turen litt enklere om det hadde vært direkteruter dit.
– Det er mange i regionen som har hus i Tyrkia. Slik det er nå er det litt vanskelig å komme seg i mellom. Det har vært en nedgang den siste tiden i trafikken til Tyrkia, men nå er det på tur tilbake. Fra neste år blir det satt opp charter dit, men vi har et håp om å få til rutetrafikk også, for de som ikke ønsker en pakke, men har hus der, forklarer Hånde.

Egendesignet sjokolade

Det ble delt ut sjokolade.

Gjennom hele 7.juni ble passasjerene satt ekstra pris på med flere tilbud. Flere ting på butikkene kostet 60,- kroner, og alle som skulle fly på morgenen og formiddagen fikk spesialdesignet sjokolade fra Geiranger og de som fløy  fra Vigra flyplass på ettermiddagen fikk kake.
– Vi hadde flaks, for det var veldig tilfeldig at vi skulle reise i dag, sier Malin Leine, Remi Eide, Linda Eide og Catharina Eide.
– Det er flott å bli satt ekstra pris på, mener de.

Passasjerene var fornøyd med oppmerksomheten de fikk på dagen.

– Vigra flyplass er viktig

Det er ikke bare passasjerene som er fornøyde med Vigra flyplass. De ansatte anser det som en utvidet familie.
– Det at Vigra flyplass nå er 60 år er helt fantastisk.Utviklingen bare de seks årene jeg har jobbet her har vært enorm. Det er kjempebra å jobbe her, jeg stortrives. Det fungerer som en slags familie, og trivselen og miljøet her har mye å si. Vigra flyplass har nok hatt mye å si både for kommunikasjonen på Sunnmøre og flere arbeidsplasser, sier Cathrine Engen som jobber på Travel Value.

Det var gode tilbud på butikkene.
Annonse
DEL