Ålesund Folkehøgskole tester Afrika med haiking i Norge

0

Hva gjør du hvis du plutselig havnet i den ubeleilige situasjonen at du står alene i Afrika? Hvordan skal du komme deg i mellom? Hvordan overlever du? Det har studentene på Afrikalinja på Ålesund folkehøgskole fått prøve seg på, bare i Norge.

Annonse

Ålesund folkehøgskole har 14 forskjellige reisemålslinjer, der studentene får reise til forskjellige plasser og oppleve land og kontinenter. De 21 studentene på linjen Afrika Mangfold fikk en oppgave litt uteom det vanlige forrige uke fra linjelæreren Ato Owusu-Addo. De skulle haike så langt som mulig og tilbake på 24 timer. De startet torsdag klokken 12 og skulle være tilbake innen fredag litt over klokken 12. Maxlokal møtte på noen av studentene som var med på oppgaven før de satte i gang reisen.

Haiker uten penger

Hovedingrediensene i linjen Afrika Mangfold på Ålesund folkehøgskole er solidaritetsarbeid og menneskemøter. Menneskemøter ble det absolutt for studentene som fikk den litt spesielle oppgaven.  De ble delt opp i grupper på to og to, før de kastet seg ut i oppgaven. Mange kom seg langt, og de fleste kom seg til Trondheim, men noen kom seg ekstra langt. Ato Owusu-Addo ønsket at studentene skulle prøve å sette seg inn i hvordan de skulle takle om de plutselig ble stående alene i ukjente Afrika. Med seg har de bare klærne de har på seg, og på turen skal de ikke bruke penger, men samtidig finne en plass og sove og få i seg mat.

Snø på Dombås slo mot studentene.

Lorentine Resell Rovold fra Bergen har valgt å gå på Ålesund folkehøgskole på linjen Afrika Mangfold. Hun haiket sammen med Andrea Brendeford. De kom seg helt til Hamar og tilbake. Turen startet de like ved skolen. De ble kjørt til en butikk, og der i fra måtte de klare seg selv.
– Den første vi fikk sitte på med kjørte oss langt. Da kom vi oss til Åndalsnes. Videre fikk vi sitte på med noen til Dombås. Den neste kjørte oss til Hamar. Så fikk vi sitte på med et tysk par til Lillehammer, og så tok et eldre par oss tilbake til Dombås. Til sammen har vi kjørt i sju forskjellige biler, sier Lorentine.

Fra Ålesund til Hamar og tilbake

De har bare hatt en positiv opplevelse av oppgaven, og mener alle har vært hyggelige med dem.
– Jeg hadde nok gjort oppgaven en gang til om jeg hadde fått mulighet. Det ene paret vi satt på med tok oss med hjem slik at vi fikk sove natten der, og på morgenen fikk vi frokost før vi kom oss videre. På turene hadde vi gode samtaler med folk som lurte på hva vi holdt på med, forklarer den unge jenta, som en dag håper på å bli jordmor. Selv kommer hun ikke til å nøle med å ta på haikere om hun møter på noen i framtiden.

Utsikt fra plassen de fikk overnatte.

Jentene stod maks i en time ute og ventet, og hadde ikke noen ubehagelige episoder på turen.
– Vi kjørte taktikken at vi gikk direkte til folk og forklarte situasjonen vår og spurte om vi fikk sitte på. Vi har vært veldig heldige på turen vår sånn sett, og det var også mange som stoppet. Han ene vi satt på med fulgte etter en bil med registreringsnummer fra Ålesund. Han spurte dem om vi fikk sitte på, og det fikk vi. Det har virkelig vært en spennende og lærerik tur for oss, sier hun.

Fra Ålesund folkehøgskole til hele verden

Skoleåret har så vidt startet for studentene. Det første halvåret fokuseres det spesielt på øst-Afrika, som de får besøke mot slutten av skoleåret. Da er det Kenya og Tanzania som får besøk av de norske Afrika-studentene. Der får de oppleve hverdag i både byer og landsbygd. Der skal de bli kjent med lokalbefolkning og oppleve safari og strandliv. Linjelæreren, som ga elevene utfordringen om å haike så lang som mulig, er skolens høvding fra Ghana. Han har utviklet gode kontakter de siste ti år i både Kenya og Tanzania.

Lorentine Resell Rosvold
Det er flere linjer på Ålesund Folkehøgskole, med andre reisemål. Det er linjer som fokuserer på USA, Kina, Australia, Sør-Amerika, New Zealand, Canada, Australia og Europa. Studentene får lære om mangfold, mennesker og solidaritetsarbeid samtidig som de får oppleve verden. Haike-oppgaven ble gjort som en del av forberedelsene på å møte verden.
Annonse
DEL