Svele-stopp på Fjord1

0
Det kan bli slutt på produksjon av sveler på fergene ved innføring av elektriske ferger.

Med innføringen av elektriske ferger i Møre og Romsdal går det mot slutten på kiosksalget av svele, selve varemerket til fergeselskapet. For å spare strøm har fergeselskapene planer om å kutte i kioskdriften som bruker mye strøm.

Annonse
Fargerike Breivika –  profil artikkelannonse

Årlig selger Fjord1 omlag 1 million sveler i året, og med en pris på 30 kroner svela kan det gi en omsetning på opp mot 30 millioner kroner i året. Sogn og Fjordane er først ute med elektriske ferger i 2018. Deretter kommer Møre og Romsdal med elektriske ferger på strekningen Hareid-Sulesund fra 1.januar 2019 og 1. januar 2020 på Sykkylven-Magerholm.

Fergesvele i 37 år

Det mest rasjonelle hadde nok vært å lage svelene på et industrielt storkjøkken. Slik er det ikke i Fjord1, rørene lages ombord og stekes på stor steketakke i kiosken. Fra tidlig om morgenen.

Svelens populæritet i nyere tid startet i 1971 da fergeselskapet Fjord1 begynte å servere pannekakene ombord sine ruter i Møre og Romsdal. Først som et dugnadsprosjekt fra de ansatte. Med årene utviklet skikken seg til et forventet serveringstilbud blant passasjerene.

Sveleautomater

Nå vil dette tilbudet forsvinne med de nye elektriske fergene. Det er ikke noe krav til kioskdrift for å få konsesjon til fergedrift. I dag finnes det kaffeautomater på ferger med mindre trafikk, på samme måte ser Fjord1 seg å kunne fortsette med sveletilbudet på de nye elektriske fergene.

– Vi har i dag automater som selger kaffe på en del ferger med lavere trafikk. Slik automater som kan selge sveler vil komme på plass på de nye elektriske fergene etter hvert, sier driftsdirektør i Fjord1 André Høyset til NRK.

Med de nye fergene blir CO2-utslippene redusert fra om lag 18.000 tonn årlig i dag til om lag 1.900 tonn årlig – en reduksjon på 89% av slike utslipp.

Oppskriften

Her er oppskriften på svelene du får om bord båtene samt smørkremen. Den gir ca. 10-12 sveler.

6 personer

4 stk egg
250 g sukker
125 g margarin
1 l kulturmelk
750 g hvetemel
1.3 ss natron

Smørkrem

190 g smør
125 g sukker
190 g melis
  1. 1. Pisk egg og farin til eggedosis.
  2. 2. Smelt margarinen og bland inn i eggedosisen.
  3. 3. Ha i kulturmelken.
  4. 4. Bland inn hvetemelet litt av gangen. Og tilsett natron sist.
  5. 5. La røren svelle litt før du steker den i en panne eller på takke. De skal være ca 18. cm vide.
Annonse
DEL