Den sunne og smaksrike retten ligger klar til å høstes og nytes sier fransk kokk ved Møreforskning.

Annonse
Se TV direkte

Nå kan du legge til sukkertare og sauetang til tallkerenen din. Et forskningsprosjekt gjennomført av Møreforskning viser at tang og tare kan settes på tallerkenen.

– Tang og tare er en lite utnyttet ressurs her på Sunnmøre og i resten av landet, her blir det som oftest forbundet med dyrefor og gjødsel, mens i andre land som Kina, Japan, Sør-Korea er dette en sunn og smaksrik matrett.

Det sier Pierrick Stévant fra Møreforskning, forsker på algedyrking. Han mener at det er fult mulig å spise tang og tare plukket rett i fra fjøra. Pierrick vet om flere kokker fra Sunnmøre som bruker tang og tare i rettene sine.

– Man kan plukke tang og tare fra fjøra, men man må passe på hvor man plukker det. Hvis det er et forrurenset område så kan taren og tangen være giftig. Derfor er det viktig å ta med tang og tare til rensing, sier Pierrick.


Tagliatelle pasta med søl. (Foto: Pierrick Stevant).

Algene venter på oss

Matvanene våre endrer seg raskt. I morgen spiser vi det som virker motbydelig i dag.

Alger er i all hovedsak næringsrik mat, spesielt på sporstoff og mineraler. Møreforskning mener at tang og tare smaker godt til både sjømat, kjøttretter og desserter, og at de kan kombineres med et bredt spekter av smaker som søt, syrlig og krydret.

Tang og tare i maten har vist seg å smake bedre enn kontrollprodukter. Forskerene testet ut fiskekake med og uten sukkertare, det viste seg at 42 prosent foretrakk fiskekaken med sukkertare mot 36 prosent som sa at de likte kontrollproduktet best.

Smaker lakris og kylling

– Jeg vil anbefale folk å prøve tang og tare, men det er ikke alle typer og varianter av tang og tare som er like godt, og alle typene har forskjellig næringsverdi. Smaken kan variere, noen typer vil smake lakris, andre typer vil smake litt kylling, sier Pierrick Stévant.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022