Tidligere i høst lyste Nordisk ministerråd ut en designkonkurranse for å kåre Nordens mest bærekraftige stol. Nå er alle finalister klare, og en av de er unge Gunnar Eidsvik Tvedt som har designet en nyttig vippestol.

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

Sunnmøre har en lang tradisjon for møbelsnekring. Det er preget av godt håndarbeid, fint design og nyttige møbler. Flere på lista er fra Sunnmøre, og Gunnar Eidsvik Tvedt konkurrerer mot Peter Opsvik som står bak HÅG Capisco og den gode gamle TrippTrapp-stolen.

Finalistene

Blant de ti stolene som er utvalgt, skal juryen velge en stol som går videre til finalen, der stolen konkurrerer mot de andre nordiske landene. Vinneren blant de nordiske tolene kåres under FNs klimamøte COP24 i Polen i desember.

  1. HÅG Capisco, Peter Opsvik
  2. S1500, Snøhetta
  3. Siesta, Ingmar Relling
  4. HÅG Sofi Communication 7502, Frost produkt, Powerdesign, Flokk design team
  5. Vippestol, Gunnar Eidsvik Tvedt
  6. Knut, Jette Graaner
  7. Bow, Petter Knudsen, Anders Berg og Steinar Hindenes
  8. Sit, Jone Myking
  9. Tropichair, Jacob Amtorp
  10. Næss, Christian Udjus

Vippestol som masteroppgave

De fem stolene som står igjen som nasjonale vinnere vil bli stilt ut på den nordiske paviljongen under klimamøtet. Der forventes det at det omtrent kommer til å være over 30.000 deltakere. det gjør at stolene vil få veldig god eksponering. Stolene fra Island, Finland, Danmark, Sverige og Norge vil også bli brukt til paneldiskusjoner på scenen.

Som nummer fem ligger sunnmøringen Gunnar Eidsvik Tvedt, fra Eidsvik i Tennfjord. Vippestolen laget han som en del av sin masteroppgave på NTNU som ble levert i januar.
– Målet med vippestolen var å lage det mer som en møbel. Jeg kjørte solo, men fikk veiledning fra Stokke, noe som var veldig fint. Jeg laget en stol med fokus på at den skal kunne gå i arv, slik som vippestolen, sier han.

Motsvar til dagens bransje

Han har laget ble et slags motsvar på industrien slik den der i dag.
– Barneindustrien kompliserer alt. I dag tar vippestolene plass og har så mye teknologi at det er enkelt å bare sette ungen oppi og gjøre andre ting. Det gjør at barnet blir mindre i fokus, og det er ikke bra. Denne vippestolen har kun det man trenger, og jeg har fokusert mye på utseendet, slik at man kan ha stolen stående som et vanlig møbel, sier han.

Selv hadde han ikke regnet med og bli plukket ut som en av de ti øverste i Norge. Han meldte bare på stolen for å gjøre det.
– Plutselig dukket det opp en mail i innboksen hvor det stod at jeg kom med. Det er morsomt og veldig surrealistisk på en gang. Jeg innser bare mer og mer med tiden hvor sykt det egentlig er, og jeg ser det som en bekreftelse på at jeg driver med noe jeg kan få til, sier designeren.

Startet nytt firma

I utgangspunktet var det ikke denne veien han hadde tenkt til å gå. Han startet utdanning ved NTNU i Trondheim innen teknisk ingeniør, men fant ut at det ikke var noe for han.
– Så jeg byttet retning, og fant fort ut at dette var mer riktig for meg. Denne stolen var den første oppgaven jeg virkelig brukte tid på utseende, uttrykk og det emosjonelle, sier han. Som barn vokste han opp rett over gata for møbelfabrikken der Tripptrappstolen ble produsert. Det tenkte han ikke noe særlig over som barn, men tror nå at det var riktig vei for han å gå.

Nå har han og en kompis startet et eget firma, og planen framover er å fokusere på den.
– Vi er fortsatt i startgropa, og jobber med å banke inn ideer. Det er veldig vanskelig å komme inn på markedet med møbler som vippestolen, så vi tenker å starte med små og enkle ting som lamper og lys. Så får vi se hvordan det utvikler seg etter hvert, sier den unge designeren

Annonse
Indre Bane ny februar 2022