Sunnmørsbedrift på norgestoppen i grønn teknologi

0
Bakteriestudering i laboratoriet. Foto: Getty Images.

Hyperthermics i Ulsteinvik er plukket ut av Innovasjon Norge som et av landets mest lovende selskap innen utvikling av grønn ren energi. I en ny avtale gir Equinor selskapet Hyperthermics tilgang til unike bakterier hentet fra oljefelt og andre oljerelaterte områder.

Annonse
Fargerike Breivika –  profil artikkelannonse

De levende mikroorganismene, som var med på dannelsen av olje for omkring 200 millioner av år siden, skal nå brukes i en ny teknologi – som lager grønn energi av vanlig avfall.

Levende mikroorganismer, hentet opp fra dypet av Equinors oljebrønner gjennom mange år, skal nå brukes til å lage grønn energi. Illustrasjon: Equinor

I årevis har Equinor hentet opp tusenvis av ulike mikroorganismer fra sine oljerelaterte felt over hele verden. Den unike bakteriesamlingen har vært en del av et stort forskningsprosjekt for å øke oljeutvinningsgraden. Nå får selskapet Hyperthermics bruke de innsamlede prøvene for å produsere ren biogass fra avfall.

På jakt etter den perfekte kombinasjonen

– Avtalen med Equinor gir oss tilgang til en stor og variert samling av levende organismer. Dermed blir det lettere for oss å finne den mest optimale kombinasjonen av bakterier til å omdanne ulike typer biomasse til ren og fornybar energi, sier Harald Nordal, daglig leder i Hyperthermics.

Det norske selskapet Hyperthermics er de første i verden som bruker levende organismer som tåler høye temperaturer, til å lage fornybar energi i form av biogass. Med høyere temperatur går prosessen mye raskere, kun timer i stedet for dager – og gir betydelig mer biogass enn ved tradisjonelle anlegg.

Utviklet ny miljøteknologi: Denne gjengen fra Sunnmøre har utviklet en helt ny teknologi, der mikroorganismer fra oljebransjen lager grønn energi av vanlig avfall. Foto: Per Eide

– Mikroorganismer, særlig fra havbunnen og oljereservoarer er et lite utforsket område. På én såkalt undersjøisk pipe er det anslått å være like mange individer som i regnskogen! Det er klart at her kan det oppdages mye spennende. At vi nå får tilgang på materialet som Equinor har hentet ut mange kilometer inne i jordskorpen fra sine oljebrønner, er et enormt viktig bidrag i produksjon av grønnere energi, sier Nordal. Tilgangen til Equinors bakteriesamlinger kan bidra til å redusere produksjonskostnadene kraftig når det gjelder å omdanne biologisk avfall til ren energi.

Grønn energi med oljeteknologi

– Det er spennende at vårt forskningsmateriale kan brukes på nye metoder for å lage fornybar energi gjennom Hyperthermics. Det et godt eksempel på at teknologi utviklet i oljeindustrien blir tatt i bruk på nye områder – og Equinor ønsker oljebrønn-bakteriene og andre oljenedbrytende mikroorganismer lykke til med sitt nye oppdrag, sier Henriette Undrum, Vice President Research & Technology i Equinor.

Hans Kristian Kotlar, tidligere seniorrådgiver i Equinor og medlem i det vitenskapelige rådet i Hyperthermics, var ansvarlig for den mikrobiell forbedret oljeutvinning teknologien (MEOR) som nå skal benyttes til produksjon av biogass.

Hans Kristian Kotlar var med på å samle inn bakterieprøver fra oljefelt over hele verden. I laboratoriet ble de mest lovende typene identifisert – nå blir samlingen brukt til å lage fornybar energi.

– I min tid i Equinor samlet vi spennende prøver fra hele verden, inkludert oljebrønner. Tilbake i laboratoriet identifiserte vi de meste lovende typene. Gjennom denne avtalen med Equinor får Hyperthermics en fantastisk mulighet til å bruke denne kunnskapen og bakterieprøvene til å omdanne biomasse til fornybar energi, sier Kotlar.

Annonse
DEL