Sunnmørsbedrift på norgestoppen i grønn teknologi

0
Bakteriestudering i laboratoriet. Foto: Getty Images.

Hyperthermics i Ulsteinvik er plukket ut av Innovasjon Norge som et av landets mest lovende selskap innen utvikling av grønn ren energi. I en ny avtale gir Equinor selskapet Hyperthermics tilgang til unike bakterier hentet fra oljefelt og andre oljerelaterte områder.

Annonse

De levende mikroorganismene, som var med på dannelsen av olje for omkring 200 millioner av år siden, skal nå brukes i en ny teknologi – som lager grønn energi av vanlig avfall.

Levende mikroorganismer, hentet opp fra dypet av Equinors oljebrønner gjennom mange år, skal nå brukes til å lage grønn energi. Illustrasjon: Equinor

I årevis har Equinor hentet opp tusenvis av ulike mikroorganismer fra sine oljerelaterte felt over hele verden. Den unike bakteriesamlingen har vært en del av et stort forskningsprosjekt for å øke oljeutvinningsgraden. Nå får selskapet Hyperthermics bruke de innsamlede prøvene for å produsere ren biogass fra avfall.

På jakt etter den perfekte kombinasjonen

– Avtalen med Equinor gir oss tilgang til en stor og variert samling av levende organismer. Dermed blir det lettere for oss å finne den mest optimale kombinasjonen av bakterier til å omdanne ulike typer biomasse til ren og fornybar energi, sier Harald Nordal, daglig leder i Hyperthermics.

Det norske selskapet Hyperthermics er de første i verden som bruker levende organismer som tåler høye temperaturer, til å lage fornybar energi i form av biogass. Med høyere temperatur går prosessen mye raskere, kun timer i stedet for dager – og gir betydelig mer biogass enn ved tradisjonelle anlegg.

Utviklet ny miljøteknologi: Denne gjengen fra Sunnmøre har utviklet en helt ny teknologi, der mikroorganismer fra oljebransjen lager grønn energi av vanlig avfall. Foto: Per Eide

– Mikroorganismer, særlig fra havbunnen og oljereservoarer er et lite utforsket område. På én såkalt undersjøisk pipe er det anslått å være like mange individer som i regnskogen! Det er klart at her kan det oppdages mye spennende. At vi nå får tilgang på materialet som Equinor har hentet ut mange kilometer inne i jordskorpen fra sine oljebrønner, er et enormt viktig bidrag i produksjon av grønnere energi, sier Nordal. Tilgangen til Equinors bakteriesamlinger kan bidra til å redusere produksjonskostnadene kraftig når det gjelder å omdanne biologisk avfall til ren energi.

Grønn energi med oljeteknologi

– Det er spennende at vårt forskningsmateriale kan brukes på nye metoder for å lage fornybar energi gjennom Hyperthermics. Det et godt eksempel på at teknologi utviklet i oljeindustrien blir tatt i bruk på nye områder – og Equinor ønsker oljebrønn-bakteriene og andre oljenedbrytende mikroorganismer lykke til med sitt nye oppdrag, sier Henriette Undrum, Vice President Research & Technology i Equinor.

Hans Kristian Kotlar, tidligere seniorrådgiver i Equinor og medlem i det vitenskapelige rådet i Hyperthermics, var ansvarlig for den mikrobiell forbedret oljeutvinning teknologien (MEOR) som nå skal benyttes til produksjon av biogass.

Hans Kristian Kotlar var med på å samle inn bakterieprøver fra oljefelt over hele verden. I laboratoriet ble de mest lovende typene identifisert – nå blir samlingen brukt til å lage fornybar energi.

– I min tid i Equinor samlet vi spennende prøver fra hele verden, inkludert oljebrønner. Tilbake i laboratoriet identifiserte vi de meste lovende typene. Gjennom denne avtalen med Equinor får Hyperthermics en fantastisk mulighet til å bruke denne kunnskapen og bakterieprøvene til å omdanne biomasse til fornybar energi, sier Kotlar.

Annonse
DEL