Hundrevis av sunnnmøringer har i løpet av et par dager oppdaget den ferske gruppen «Sunnmørsmat» på Facebook. – Kjempekjekt med mange som følger sida, det viser at flere enn meg har interesse av mat som lokalkultur og mat som tradisjonsbærer, sier initiativtaker Christel Rønvik Håvoll.

Annonse
Se TV direkte

Siden skal omhandle tradisjonskost fra Sunnmøre har i løpet av et par dager fått 1000 følgere. Her kan brukere dele oppskrifter og komme med tips,råd og inspirasjon.

– Jeg fant ut at vi måtte ha ei side for oss som simpelthen elsker god sunnmørsk tradisjonskost. Slik kan vi utveksle inspirasjon, råd og erfaringer, samt ta vare på vår fantastiske kulinariske kulturarv her ute fra vestkysten.

Håpet er også at folk etterhvert deler sine egne oppskrifter, gjerne familieoppskrifter basert på lokal råvarer. Det overordna målet er å fremme lokal matkultur.

Det ultimate sunnmørske måltid

Christel tar også opp spørsmål som: – Hva er det ultimate sunnmørske middagsmåltidet? og – Er det tabu å spise ball utenom torsdager? Hun vil gjerne at leserne engasjerer seg i slike spørsmål.

– Utfordringa med å kalle ei side for sunnmørsmat er at det selvsagt kan diskuteres hva som er sunnmørsmat istedet for generell vestlandsmat. Her er det duket for diskusjoner som gjerne må komme på banen.

Både Ålesund og Kristiansund har som tradisjon å påberope seg å være klippfiskby nr.1. Likedan vil begge kalle seg for «ballby», kanskje kan vi finne ut hvilke oppskrifter som er spesifikke for akkurat Ålesund og Sunnmøre, spør Christel.

Flere oppskrifter som frister

På siden ligger allerede oppskrift på sunnmørslefser, «Søkkrike bypiker fra Ålesund», sveler, klippfisk, prinsefisk og mye annet.

– Jeg elsker å lage mat, både lokal mat men også å eksperimentere på kjøkkenet med diverse middagsretter.

Jeg er nok mer glad i å kokkelere enn å bake, men vil gjerne lære mer også om å bake, særlig sunnmørske spesialiteter. Det er allerede et par oppskrifter her på sida som må testes.

En voksende interesse for mat

Siden er for alle med interesse for matkultur generelt og sunnmørsk matkultur spesielt. Også folk med interesse for lokalhistorie i det store og det hele kan ha glede av ei slik side.

– Interessen for lokal mat har alltid vært der, men har vokst gradvis ettersom jeg har laget mer mat selv også. Gode minner fra oppveksten der man samlet familie og venner rundt bordet med for eksempel ei dugelig panne med brennsnut eller potetball er nok hovedgrunnen til dette.

Av festmat synes jeg Bacalao er uovertruffen ener da det er delikate råvarer som nesten alle liker og som kan lages i ei stor panne.

På hjemmefronten er nok Brennsnut favoritten, av samme grunn og den kan varieres gjennom året alt etter tilgang på råvarer. Etter jul smaker den godt kokt på fenalår.

Hvor ble det av timpene?

– Jeg tenker også at man kan bli litt sesongorientert etterhvert. Mot jul kommer jeg til å etterlyse typiske sunnmørske måter å lage julemanna på.

Vi kaller det julemanna, ikke kakemenn eller fattigmenn eller hva det nå er de kalles ellers i landet, disse som ligner litt men ikke smaker like godt..

Generelt kan man si at Ålesund i vår nære historie har hatt en sterk kultur også med bakervarer som har lokalt preg. For mindre enn en generasjon siden formelig myldret det med bakerier i Ålesund.

Spesialiteter som grovkaker, timpe, skilpadde, sveler, kam o.l, er typisk for Sunnmøre. Disse må vi etterlyse oppskrifter på, om de da ikke er så godt bevarte at bare bakerne selv kjenner de, avslutter Christel.

Her finner du siden

Annonse
Indre Bane ny februar 2022