Problemet med plastforsøpling av naturen og da særlig i havet har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Derfor arrangeres en rekke dugnader for å bekjempe problemet. Bli med på strandryddedagen 5. mai lyder oppfordringen fra Ålesund kommune når det  inviteres til kollektiv rydde-dugnad for kystlinjen vår.

Annonse
Se TV direkte

 

Strandryddedagen er en nasjonal dugnad der flere tusen frivillige rydder sine lokale strender fritt for søppel med mål om et søppelfritt Norge. Derfor oppfordres alle lag, organisasjoner, skoler, bedrifter og privatpersoner Ålesund til å bli med på strandryddedagen.

Gratis avfallssekker kan hentes ved avfallsanlegget i Bingsa eller ved servicetorget på rådhuset. Man kan melde seg på å få gjort avtale om henting av avfallet via telefon: 70 16 21 65 / 408 05 881 eller via E-post: bingsa.nering@alesund.kommune.no.

Mange organisasjoner vil bidra

Plast på Tuenesstranda. Foto: Christel Rønvik Håvoll

Noen av stedene det ryddes er: Tueneset  (+ ev. Stavneset hvis tid), Voldsdalsberga (5.mai kl 10.00 – 13.00), og 3.mai mellom kl.17-20 i Borgundgavlen. Videre ryddes det på Giske, Alnes, Brandal, Volda og i Valldal. Flere lag, firmaer og foreninger har invitert til egne dugnader i sine nærmiljø som man kan bli med på.

Noen rydder den 3.mai, da er dugnaden i regi av NRK Møre og Romsdal og arrangementet som heter «Hele Møre -og Romsdal rydder».

Den 5.mai er det Strandryddedagen og atter andre arrangerer en hel uke med dugnadsarbeid. Sparebank1 SMN stiller med en egen ryddeaksjon som de har kalt Plastdugnaden 2018. Den startet 30.april og varer til 13.mai.

Sjømatorganisasjonene inviterer til strandryddedag og strandfestival i Giske,der alle som deltar får servert gratis fiskeretter rett fra grillen. Alle er velkommen til å delta og man velger selv om man ønsker å rydde lokalt på Giske eller om man vil rydde der man selv bor. I såfall tar man med det man har samlet inn å leverer det til en kontainer på Øygardshamna.

Flere ildsjeler og egen strandryddesang!

Aritst, lokalpatriot og låtskriver John John Bruseth har skrevet ryddesang. Den skal spilles inn i studioet i Øygardshavna på den nasjonale strandryddedagen 5 mai.

De som har barn mellom 6-14 år som ønsker å være med på video og i koret, kan ta kontakt. Innspillingen vil foregå i Ocean Sound Recordings lokaler lørdag 5.mai, mellom klokken 13 og klokken 15. Dette er arrangert av Plastfritt Giske og Fiskebåt.

Bente Fiskerstrand fra organisasjonen Plastfritt Giske forklarer det slik:

– Fordi Plastfritt Giske skal delta på konferansen The Next Wave den 3 mai, så passer ikke NRK aksjonen «Hele Norge rydder» for oss i år. Strandryddeuken er nå denne uken som vi er inne i. Selve strandryddedagen (den nasjonale) er 5 mai, derfor bruker vi den datoen for å lage strandryddefestival sammen med sjømatorganisasjonene.

Vi har ryddelag ute den dagen på alle de fire øyene våre, og samles etterpå til grilling og innspilling av sang forteller Fiskerstrand.

Sparebanke1 SMN belønner lag som rydder

Sparebank1 SMN sin egen ryddeaksjon går helt fra 30.april til 13.mai og har fått navnet Plastdugnaden 2018. Banken har satt opp en del av sine gavemidler for gode formål til kampen mot plast.

Banksjef i Sparebank1 SMN på Sunnmøre, Marita Løvik Stadsnes forteller at tiltaket er populært.

-Dette har gått over all forventning! Folks engasjement er veldig imponerende. Vi har over 400 påmeldte lag og foreninger totalt i banken. Hele 52 av disse er her på Sunnmøre.

De som deltar får 100 kr pr. innsamlet sekk og det vil bli mange som vil få glede over utbetalte beløp fremover. Vi er glade for å kunne være med å bidra til å bekjempe plastproblematikken samtidig som vi støtter lokale lag og foreninger sier Marita.

Aksjonen varer til 13.mai men søknadsfristen for å delta gjennom banken er gått ut for i år.

Med Plastdugnaden 2018 ønsker banken å gjøre det enklere å ta plastvennlige valg for organisasjoner i Midt-Norge.

Et globalt problem som må løses lokalt

– Vi har som så mange andre blitt berørt av de grusomme bildene av plastfylte strender og dyr og fugler med plast i magen. Kampen mot marin forsøpling og plastavfall generelt er et globalt problem, men som må løses lokalt. Alle kan bidra med sitt, både bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner, sier banksjefen.

Marita ønsker å utfordre hele det frivillige Midt-Norge til å sette i gang prosjekter, kjøpe inn utstyr og være med på å få gjort noe med det økende plastavfallsproblemet.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022