Fisk, kjøtt og spennende produkter av ulike varianter fra et 50-talls lokale leverandører. Janet Roelofs fra Nederland kan friste med alle typer kortreist mat i butikken sin.

Annonse
Se TV direkte

Gulrøtter med skjønnhetsfeil som syltetøy med et hint av chilli og lime. Flatbrød med spennende urter. Ulike oster, pølser og krydderblandinger. Dette er bare noe av det man kan handle på nisjebutikken som ligger i sentrum av Sjøholt.

Stolt mat butikken på Sjøholt

Innehaver Janet Roelofs forteller at det er en bevisst strategi å forholde seg til et begrenset geografisk område, ettersom kortreist mat er den viktigste delen av konseptet.

– Det skaper tilknytning til egen region som man har et forhold til. Møre og Romsdal er et viktig fylke både når det gjelder matproduksjon fra det grønne, altså landbruket og det blå som er matproduksjon fra hav og innsjø. Hos oss kan kunden kjøpe alle typer lokal mat under samme tak.

Bakgrunn i helsevesnet

Roelofs som har bakgrunn fra helsevesnet i Nederland er opprinnelig intensiv sykepleier. Hun flyttet til Norge sammen med mannen i 1997 og jobbet da første året på sykehuset i Ålesund som sykepleier på medisinsk intensiv og hjerteovervåkning. De hadde begge tidligere erfaringer med å jobbe i utlandet og ønsket å prøve dette på nytt. Janet hadde blant annet jobbet som sykepleier på Island.

Fra Nederland til Sjøholt for å forelske seg i lokal matproduksjon

-Kompasset vårt viste mot nord, men vi ville ikke bo på Island. Derfor letet vi etter jobb til meg i Norge. Etter mange intervju i Norge valgte vi Ålesund på grunn av beliggenheten og naturen. Etter et år flyttet vi til Sjøholt og der har vi bodd siden.

Sammen med mannen driver Roelofs også et annet firma, Placement, innen eiendomsformidling og vertskapsutvikling. Firmaet hadde tidligere tilholdssted i Stordal men etterhvert bestemte de seg for å legge driften til eget bosted på Sjøholt.

Slik kom de over lokalene midt i sentrum, like i nærheten av Coop butikken. Disse lokalene var imidlertid for store til kun kontorbruk. Dermed kom de på at de kunne selge noe i de øvrige delene av lokalene og ideèn om salg av kortreist mat ble født.

Lokale produkter i hyggelige omgivelser

-Målet ved oppstart var å ha tjuefem produsenter og nå er vi kommet opp i over femti, med over 300 ulike produkter, alt etter sesong, forteller Janet og legger til at de forøvrig alltid er på utkikk etter nye lokale småskala-produsenter.

Personlig service og det at kunden som kommer skal ha en god opplevelse er også en hjertesak for Roelofs.

– Alle som kommer innom skal føle at de blir sett og jeg slår gjerne av en prat. Kunden skal forlate butikken med en følelse av at det var koselig å handle her og at de har fått god service. De skal ønske å komme tilbake .

Småskala mat er et håndtverk

Sjokolade laget med kjærlighet

Ikke alle forbrukere er villige eller har mulighet til å betale ekstra for å få lokalprodusert mat. Likevel har butikken på Sjøholt kunder som stadig vender tilbake. Dette forklarer Roelofs med at kunden får kjøpt varer som ikke kan kjøpes i de vanlige kjedebutikkene og det er folk som skjønner at småskalaproduksjon er litt mer tidkrevende enn kommersielt produsert mat.

 

– Det kreves rett og slett mer tid å lage produktet.

Det er ikke vanlig masseproduksjon men mer som et håndverk. Som med de håndfylte sjokoladene våre. Det kreves rett og slett godt håndarbeid og kjærlighet.

Turistbesøk fra Nederland

Også turistene viser interesse for produktene hennes, selv om Norge for de fleste fra andre deler av verden generelt sett er et dyrt land å handle i.

– Dersom de kjøper noe er produktet som regel relatert til ting som de ikke får tak i der de kommer fra. Eksempler på dette er pølser med elg- eller reinsdyrkjøtt, ramsløkprodukter, flatbrød, multesyltetøy, fjordkaffe, viltkrydder og lignende.

Turister fra Nederland besøker butikken.

Hvert år på sommerstid kommer en buss med nederlandske turister. Da forteller jeg om hvordan vi havnet i Norge, ettersom jeg selv er fra Nederland. De får videre høre litt om butikken og produktene. De synes det er interessant og har alltid mange spørsmål. Litt salg blir det jo der også.

Ønsker flere utsalgssteder

Roelofs håp for fremtiden er at enda flere åpner øynene for kortreist mat og viktigheten av norskproduserte produkter.

Ramslaukpurè fra Norddal

Ramslaukprodukter fra Norddal, Havsnø fra North Sea Saltworks på Gossen, økologiske melprodukter fra Volda Elektrisk Mylne, saft og syltetøy fra Valldal Safteri og mør og kjøttprodukter fra Melchiorgården i Norddal er bare noen av de mange lokale aktørene som leverer til Stolt Mat.

– Jeg ønsker også at flere Stolt Mat butikker kan åpnes på franchise-basis i andre deler av fylket vårt avslutter hun.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022