Sommer, sol og gode arbeidsforhold i Geiranger

0
LOs Sommerpatrulje i Geiranger

LOs Sommerpatrulje har møtt overaskende gode resultat etter besøket i Geiranger onsdag. Syv medlemmer og tillitsvalgte i LO rundt på arbeidsplasser i turistbygda Geiranger, Tafjord og Valldal for å se om det sto bra til med unge arbeidere.

Annonse

– Etter over 20 bedriftsbesøk, der vi tok oss god til å prate med så mange som mulig på hver bedrift, så sitter vi igjen med gode resultater, opplyser LOs Ungdomssekretær i Møre og Romsdal, Kent Logan Jelle.

Kun tre personer manglet arbeidskontrakt og en mindreårig ansatt som ble satt til å jobbe ulovlig overtid. – Det viser at vårt arbeid med informasjonskampanje fungerer og holdningene blant bedriftene og ansatte blir bedre.

Men, det er urovekkende få medlemmer i fagforeningene i turistbransjen, fortseter Jelle. Mange tenker at det ikke er nødvendig med medlemskap i en sesongarbeiderstilling. Men det er akkurat her det er så lett å ende opp som den store taperen i en konflikt uten en fagforening i ryggen, om en havner på kjøret.

– Vi har notert oss at verneombud- og informasjon om dens rolle er fraværende i de fleste bedriftene og en del kameraovervåkning som de ansatte ikke har fått informasjon om. Her er det strenge regler for å ta vare på arbeidsmiljøet og personvernet til den ansatte.

Selv gode forhold på ansettelsesforholdene så må bedriftene bli flinkere på HMS. Ikke minst så må de gjøre riktige vurderinger og informasjon om tiltak i bedriften som kan utfordre personvernet.

– Allikevel så vender vaktbikkjene i Sommerpatruljen fornøyde hjem og kommer plutselig på en arbeidsplass nær deg, avslutter Jelle.

Annonse
DEL