Dumpet fire kattunger i plastpose

0

Tidligere denne måneden fant Maria Johanne Vik Refsnes og hennes to yngste barn Julie Mathea og Markus fire små katter dumpet i grøfta på Hovset, Vatne. Like ved lå det en plastpose som var full av kloremerker. Dette fikk Maria til å reagere.

Annonse

Det var helt tilfeldig at de fant de fire kattene. Hun og to av hennes barn var på en sykkeltur, og syklet tilfeldigvis forbi stedet kattene lå. De hørte noen rare lyder fra grøfta, og stoppet for å sjekke. Der lå de fire kattene. De kravlet desperat rundt. De la ut et innlegg på Facebook og etterlyste om noen hadde sett en bil stoppe i området den siste tiden, eller noen som kjenner igjen kattene.

Stort engasjement

De meldte i fra til politiet, og det ble opprettet sak på hendelsen. Maria og barna varmet opp de kalde kattene og gjorde det de kunne før de leverte de til Kellys Håp i Ålesund, slik at de kunne få riktig næring de neste ukene.
– Det er veldig trist at mennesker tar et slikt valg. Jeg er absolutt ikke ute etter at noen skal plasseres i gapestokken på Facebook, men tenker at det er viktig at man blir gjort oppmerksom på at det finnes andre og bedre alternativ enn dette, avslutter hun sitt innlegg på Facebook med. Innlegget har fått enorm respons, med over 400 kommentarer, nesten 2000 reaksjoner og nærmere 500 delinger.

Kellys håp kan melde om at kattene har det fint nå og at de utvikler seg som de skal. De har fått veterinærhjelp og vaksine. Kattene er nå i starten hos en ei fostermor som flaskeforer dem, fram til de er omkring åtte uker og klarer å få i seg mat selv. Da er de klare for et nytt fosterhjem. Kattene var så små da de ble funnet at de så vidt hadde begynt å åpne øynene, og de antar at de nå er rundt fire uker. Både Mona Helen Ystenes og Wenche Ystenes, som driver Kellys Håp, skryter av familien som fant kattene.
– De som fant de gjorde en super jobb med å tørke de, og de fortjener all ros for måten de behandlet kattene på, sier Mona. Hun tok i mot kattene.

Katter i søppeldunker

Hvordan kattene har kommet seg ut av posen de lå i vet de ikke, men at kattene lå i posen er de sikre på.
– De har ikke nubbesjans til å komme seg ut av den posen selv. Hvordan de har kommet seg ut blir bare antagelser. Det er dessverre veldig mange slike tilfeller. Vi har funnet katter i både skog og søppeldunker. Kattene kommer seg ikke ut av søppeldunken selv, og blir det ikke oppdaget, så er det ingen veit tilbake når søppelbilen kommer. Folk tenker nok at alle spor forsvinner da, sier Wenche.

– Det var ett tilfelle i fjor da vi fikk inn to kattunger i indre bydel, som vi vil tippe var omtrent 12 uker. De var kastet ut av en bil i fart, og den ene katten var helt knust. Den ene katten overlevde, den andre måtte avlives på grunn av skadene. Vi ser også en stygg tendens til at folk dumper kattene i Ellingsøytunnelen. Der er det ikke bare å stoppe. Både vi og politiet har hentet katter der. Det virker som at katter ikke har noen verdi, men vi vet at katter også kan føle på smerte, forklarer Wenche.

Tar ikke ansvar

Det er i tidene rundt ferier Kellys Håp får inn flest katter. Da spesielt i påske, og rundt fellesferien om sommeren.
– Det er mange som bare dumper kattene, sannsynligvis fordi de ikke kastrerer katten sin. Det er ingen lov om det. Det er en gammel tråd om at katten bør få ett kull før den kastreres, men det hjelper ikke. Vi må gjøre noe med holdningen til mennesker, mener Wenche. De har valgt å ta betalt for kattene, for de ønsker ikke at folk skal kjøpe en kattunge bare fordi de synes den er søt.
– Man tar på seg et ansvar i 15 år. Vi krever kastrering og at katten skal få den nødvendige legehjelp den trenger, sier hun.

De oppfordrer alle som kommer over katter i grøfta til å kontakte dem eller Dyrebeskyttelsen.
– Kattene er ikke født i grøfta. Vi håper også at folk kontakter politiet. Vi vet at de ikke har ressurser, men om de får inn nok henvendelser må de gjøre noe med det. Blir de liggende i ei grøft kan de ikke klare seg. Både kråker eller rev kan ta så små katter. Disse fire kattene har hatt flaks, og hadde nok ikke klart seg over natta, avslutter Wenche.

Annonse
DEL