Slik bærer du bunad på Sunnmøre

0

Det finnes mange typer bunad i landet. På Sunnmøre finnes det flere typer å velge mellom, men den mest brukte og kjente er Ørskogbunaden. Det var den som kom først, men de andre fulgte etter like etter.

Annonse
Kampanje 20 biler Pilote Løviknes

Ørskogbunaden ble laget etter et gammelt forkle på gården Gjærde i Ørskog. Forkleet er fra 1850. Bunaden er også kalt for Märtha-bunaden, etter at kronprinsesse Märtha fikk en slik bunad i bryllupsgave i 1929. Bunaden finnes i både svart og blått stoff, men det er den svarte som har vært mest brukt. Nå merker Husfliden Ålesund As at ungdommene velger mer blått.

Modernisering av bunad

Finnes det egentlig noen regler for hvordan bunaden bæres? Siw Brandal Godø er daglig leder på Husfliden, og hun forteller at det har moderniset seg litt, og at det bør det også gjøre. Samtidig er det noen regler en bør følge.

– Det har blitt litt utvannet med årene. Det må nok moderniseres litt, noen ting må gjøres på en annen måte. Samtidig er det vår plikt å ta vare på kulturarven, sier hun.

Sminke og hår

Mange lurer på hvordan de skal sminke seg og om de kan ha solbriller til.

– En bør ha moderat med sminke, og en kan selvfølgelig ha solbriller. Før var det ikke slik, men man kan ikke være helt vrang. Noen må ha solbriller når de går ut, av forskjellige årsaker. Det kan være greit om det er mye sol, slik at man ikke blir helt blind for omverdenen, mener hun.I tillegg til at man kan bruke sminke, så finnes det flere måter å velge å ordne håret på.

– Det kan henge rett ned, selv om jeg personlig ikke er glad i det. Det hører til et skaut som man ordner håret med. Koneskautet er svart, og så er det røde toner til jenter. Vi selger også kliper og hårpynt i søljer. Jeg ser at det har begynt å komme hårbøyler på markedet. Dette hører ikke originalt til bunaden, forklarer hun.

Rødt og svart

I tillegg til at det finnes skaut i svart og rødt, skal kvinnene også ha strømper. Der er det også svart til gifte kvinner og rødt til jenter.
– Det er blitt slik nå at om en er samboer eller har barn sammen, så kan en bruke svarte strømper, men har man først byttet til svarte strømper, kan en ikke gå tilbake til rødt, selv om man skiller lag, sier Siw.

Skotøy er også viktig å tenke på. Det finnes bunadsko som hører til bunaden, men flere faller i fella og velger jobbesko.
– Sko til bunaden bør selvfølgelig være bunadsko. En kan til nød velge svarte enkle sko. Jeg skjønner at flere ønsker å bruke joggesko, eller mer behagelige sko, men det bør man helst unngå, sier hun. Hvis det blir kaldt ute finnes det også cape til bunaden. Hun anbefaler ikke å ta på vanlig jakke, da dette kan dra opp skjorta, som mest sannsynlig er strøket.

Kulde og regn

Været er vanskelig å spå. Det kan bli kaldt, og det kan begynne å regne. Til flere bunader selges det paraply, men Siw forteller at det er litt mere løst på reglene der.
– Hvis det begynner å regne kan en selvfølgelig ta fram paraplyen. På kysten har man ofte brukt det man har for hand, uansett om den var rosa eller svart. Her selger vi paraplyer som hører til bunaden, og vi har blanke poncho for å beskytte bunaden, forklarer hun.

Flere plasser hersker det mye undring og tvil rundt sølja. På 17. mai kan man lett se at søljene kan henge forskjellig fra person til person.
– Det finnes to typer søljer til Sunnmørsbunaden. Den originale er litt mindre enn 13-sølja. Den lille skal henge omtrent en tomme fra kanten, mens den litt større sølja, som har litt mer bling, skal henge kant i kant med bunaden. Det er også en knapp som skal henges i skjorta i halsen, og lomma skal henge på venstre side, sier hun. Hun får ofte telefoner om folk som må ordne på veska si. Hun må da spørre om det er lomma de mener. Hun anbefaler ikke å bruke veske, men å oppbevare enkle ting som kort, telefon og nøkler i lomma som hører til bunaden.

Lufttett og sølvpuss

– Søljene bør oppbevares i gode og lufttette skrin eller lufttette poser. Det skal benytes sølvpuss, men dette behøves ikke å gjøres hvert år. Jeg anbefaler å gå til en gullsmed for å få dette gjort når det er behov for det. Bunadsskjorta skal kun vaskes i handvask. Mange hiver den i maskinen, men det beste er å vaske for hand i så varmt vann man kan fra kranen. Når man trur at den er ferdig skylt, så bør man skylle den to ganger til for å være sikker på at såperestene er ute. Den bør også vaskes så fort som mulig etter bruk, anbefaler hun.

Mange ønsker gjerne å pynte seg litt ekstra når de har på seg bunad. Hun sier at det er noe man selvfølgelig kan velge å gjøre.
– Vi selger ringer som hører til bunaden, men man kan selvfølgelig bruke andre tinger også. Smykker og armbånd er litt verre. Det er ikke plass til det, og jeg vet at flere tar av seg klokker for å skåne skjorta fra å bli skadet, sier Siw. Hun legger til at skjortekanten ikke skal brettes ned på sunnmørsbunaden, men at den skal stå opp.

 

Travel tid

Det er i april og mai det er mest travelt for Husfliden. Det er da de fleste tar fram bunaden, men noen kommer i siste liten. Hun kommer med et siste tips til alle som skal gå med bunad.
– Sjekk bunaden i god tid. Sjekk at alt er i orden med alle hemper og hekter. På bunaden til mann bør man sjekke at det ikke er hull i strømpene, og at alt er i orden med hosebandene, sier hun. Hosebandene finnes i hvit, rød og blå eller hvit rød og grønn.
– Det er ikke noen regler der. Folk velger det de liker best, sier hun. De tar i mot bunader for å ordne på de, samtidigsyr de alt der. Den siste tiden har det vært mye skriverier om bunader produsert i utlandet.
– Alt vi leverer er produsert i Norge. Vi gjør alt selv her. Det er noen få unntak på små detaljer, det sender vi til våre samarbeidspartnere i Norge. Så alt er garantert norsk, konstanterer hun.

Tradisjonelt bærer man en bunad fra en plass man har tilknytning til. Husfliden Ålesund ser at dette har begynt å endre seg.
– Veldig mange velger den bunaden de synes er finest. I bunn og grunn er det slik at man skal velge en bunad fra en plass man har tilknytning til, der man har slekt og røtter fra. Jeg vet om flere som bestiller sunnmørsbunad uten noe tilknytning, hverken gjennom slekt eller røtter, sier Siw.

 

Annonse