Skaper egen arbeidsplass på Sunnmøre og støtter lokal matkultur

0
Cesilie Nakken og Thomas Aannø i Spesialgrossisten.

– Idealismen og interessen for lokalmat er noe som vokser for hver produsent vi snakker med, sier en engasjert Cesilie Nakken. Hun er daglig leder daglig leder i Spesialgrossisten Nordvest AS, en nystartet mat-grossist som fokuserer på å få lokalmat ut i de store kjedebutikkene for folk flest.

Annonse

På spørsmål om typisk sunnmørsmat kan trekkes frem fra sortimentet nevnes blant annet fersk bacalao (Don Pedro) fra Bacalaofabrikken, en produsent fra Festøy de mener også tilbyr flotte loins og god lutefisk.

Vil samle lokale matprodusenter

Noen andre lokale aktører som kan nevnes er mikrobryggeriet Tonga fra Norddal, laks fra Br.Remø, laks fra Frøysagården i Sykkylven og laks fra Drågen Smokehouse.

– Fra Gjendemsjø  har vi en kaldrøkt makrell i sortimentet som selger veldig godt. Ellers så har vi jo fått med Longvafisk på laget, de blir en viktig samarbeidspartner for oss nå,med blant annet rispanert torsk.

Noen lokalprodusenter har de enda ikke med i vareutvalget sitt. En av disse som de ønsker å ha med, er Volda Fiskemat.

– Volda Fiskemat er forøvrig landet eneste produsent som i tillegg tilbyr glutenfri potetball.

Tilgjengelig i din lokale matbutikk

Alle produktene har de fått innpass til hos store kjeder som Coop, Rema 1000, Norgesgruppen og Bunnpris. De har allerede 170 ulike lokale varer plassert rundt om butikken hos disse kjedene.

– Vi merker også med hylletagger så varene blir enkle for forbrukerne å finne frem til.

Spesialgrossisten Nordvest A/S inngår i en kjede av ni lokalgrossister rundt om i landet, derfor tilbys enkelte varer som ikke er produsert lokalt i vår region.

– Nordvestavdelingen strekker seg dessuten over et område fra Måløy til Kristiansund, og de forteller at de som bor ved grensene til de andre avdelingene gjerne har et sterkt forhold til lokalmaten også der.

Eksempelvis er Klæbu Håndbakeri fra Trøndelag tilbydere av mange populære produkter, spesielt det at de tilbyr et rikholdig utvalg glutenfrie alternativer av høy kvalitet.

Sunnmørsbedrifter som blant andre Matverten Stuen og kiosken på Sulesund, har derfor nå et alternativ fra Klæbu som tåles av cøliakere. Både pølsebrød og burgerbrød kan nå bestilles i glutenfri variant. Brisk i Ålesund er også blitt med i Spesialgrossisten med denne typen varer.

Lokale produsenter blir sterkere gjennom felles distribusjon

Å være med å skape noe og se synergieffektene av dette er det aller kjekkeste med jobben mener Thomas.

– Det å kunne se engasjementet til de ulike mat-produsentene, se at små familiebedrifter kan vokse og bli til noe fordi de får en sjanse innen den kommersielle dagligvarehandelen er fint

– Eller å våkne om morgenen å vite at det skjer noe nytt og spennende hver dag. Det er også veldig inspirerende sier Cesilie.

Spenningen med nye produkter og jobben med å få disse ut i butikkene synes hun er kjekk. Allerede nå har de over 300 butikker innen velrenommerte kjeder som skal få god og forutsigbar service.

Andre positive aspekter med ordningen mener de er at butikkene slipper flere lastebiler fra en rekke små-produsenter, noe som både forenkler leveringen og som er mer miljøvennlig. Det at de får være med på ivareta både egen lokalkultur og egne arbeidsplasser opplever de som som enda en god ting. De håper også å komme i kontakt med enda flere produsenter.

Drømmer for fremtida har de selvsagt. Litt fremme i horisonten kan Cesilie lett se for seg en butikk på Devoldfabrikken med bare lokalmat, men i første omgang er det leveringen til utsalgsstedene som er prioritering for de nystartede matdistributørene.

 

Annonse
DEL