Nå har Kirkens Bymisjon satt ut en oransje benk, som fram til TV-aksjonen kommer til å være synlig i bybildet. Den ble innviet med en samtale om utenforskap, inkludering og møter mellom mennesker.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Samtalen var det daglig leder av Kirkens Bymisjon Møres leder, Eva Sætre, ordfører i Ålesun kommune, Eva Vinje Aurdal, bypatriot Trine Klemetsen, Kalle Skårbrevik og Arild Kvamme fra Mental Helse. Nå oppfordres befolkningen til å ta i bruk benken, som skal flyttes litt rundt i byen fram til TV-aksjonen den 21. oktober. De håper dette kan skape nye relasjoner og hjelpe de som føler seg utenfor.

Setter fokus på utenforskap

Årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjons arbeid for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. Utenforskap har stor fokus, og er nok et større problem enn man antageligvis kan tenke seg. Det finnes mange måter å føle seg utenfor på. Det være seg rus, ikke ha noen plass å bo, være utenfor arbeidsliv eller sosialt fellesskap, eller det å være ny i en by.

Utenforskap er noe alle kan kjenne på. Gjengen på fem satt seg ned på benken og delte historier, der noen var veldig personlige. De alle kommer fra forskjellige kanter og bedrifter, men alle var enige om temaet om utenforskap. Det hele ble et sterkt øyeblikk for alle, og det ble avsluttet med både smil og tårer. Konklusjonen var at alle kan oppleve gjennom livet å føle seg utenfor, til forskjellige nivå.

Mange skjebner i byen

Kalle Skårbrevik, mest kjent som suppe-Kalle, har sett mange skjebner i byen. Han synes det er fint at utenforskap settes lys på.
– I dagens samfunn er det mye individualisme. Det er heller det enn å bygge relasjon mellom hverandre. Jeg mener man blir rikere av å lytte til andre. For meg betyr det mye å få andre til å føle seg bedre, sier suppe-Kalle.

Det var slik han satte i gang suppebilen. Ønsket om å gi noe til andre som trenger det. Det har ført til både suppe, gode samtale, sterke relasjoner mellom mennesker og livsgnist for mange.
– Det er veldig meningsfullt å holde på med suppebilen. Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre noe slikt, og jeg har tro på omsorg for andre. Jeg har en venn som er lege, som fortalte med at han hadde drømt om at jeg kom til å servere suppe i en tunnel, og slik ble det. Jeg selv får det bedre av å holde på med dette, sier han.

Ønsket å hjelpe

Det er på flere måter han får det bedre. Han synes det er fint å se at andre blir glade av hans handlinger, samtidig håper han det kan føre til et varmere samfunn, der relasjoner står sterkt.
– Det å bety noe for andre er viktig. Alle trenger å føle at de er viktig for noen. Jeg får en sånn metthetsfølelse av det. Hver gang jeg kjører fra suppebilen føler jeg meg som verdens rikeste mann. Det er fint å være med å skape håp. For det er mange som kjenner på håpløsheten i rusen, forklarer han. Det at det alltid diskuteres om det skal være alkoholservering synes han ikke noe om. Det ekskluderer mange mennesker, som unngår å gå der det serveres alkohol.

Suppebilen handlet om å skape en møteplass for de som kjente på utenforskap. Der kunne de få seg mat og møte andre. Kalle ønsket å kunne hjelpe.
– Jeg var i sin tid med på å opprette kafeen Lyspunktet. Da var det mye oppstyr rundt at det var en alkoholfri plass. Jeg var veldig usikker, men samme uke var det seks mennesker i byen som tok livet sitt. Så jeg så virkelig behovet for en arena der man kan møtes. Suppebilen har gått over all forventning. Jeg ser også at alle har behovet for å bli sett og husket. Det er mange skjebner i Ålesund, avslutter han.

– Mange har nok kjent på det å føle seg utenfor samfunnet, følt at de ikke hører til noen plass, eller følt at de ikke blir invitert inn. I skolene snakkes det mye om hvem som er innenfor gruppen og hvem som er utenfor gruppen. Vi ser at det er mange forskjellige måter å føle seg utenfor på. Vi ønsker å skape mange møteplasser, der folk kan møtes og skape relasjoner. Der kan man sette seg ned å snakke, sier Eva Sætre, leder i Kirkens Bymisjon Møre.

Mange nivå av utenforskap

Hun mener alle kan bidra, og at mange er med på å bruke benken, og at flest mulig ønsker å gå med bøsser under årets TV-aksjon.
– Alle trenger å føle at de hører til, selv om vi noen gang kan kjenne på det å være for seg selv. Vi tror på et varmere samfunn. Vi mennesker trenger noen å snakke med, vi alle trenger noen. Denne samtalen vi hadde på benken greip oss alle, for det var mange historier. Så vi håper det blir mange fine samtaler mellom innbyggerne på den, også i alle de andre byene en slik benk blir plassert ut, sier hun.

Ordfører i Ålesund kommune, Eva Vinje Aurdal, synes det er fantastisk med så mange frivillige i byen.
– Kommunen har ikke sjans til å gjøre alt alene, så det at vi har disse frivillige, er fantastisk. Jeg tror at med samarbeid kan vi få til utrolig mye sammen. Det kan bidra til et varmt og inkluderende samfunn, og det ser vi i dag, når fem som representerer hver sin ting, kommer hit og er så enige om tema. Jeg nevnte det at studenter som er helt nye i en by ofte kan føle på utenforskap. En av fire studenter har sagt de føler på det, så vi som studentby bør ta utgangspunkt i det og prøve å forhindre og motvirke det. Vi holdt en frokost for de nye studentene den første uken, og det sa de at vennskap er viktig, sier ordføreren.

 

 

Annonse
Indre Bane ny februar 2022