Savnet møteplass på Sunnmøre – skapte det selv

0

Antonina Mezhuieva og Esther Kalvø flytta til Giske kommune for tre og to år siden. De kjente ikke noe særlig med folk, og ikke fantes det noen møteplass for å bli kjent med noen og bli integrert heller. Nå har de selv klart å fått et nettverk, begge er gift med nordmenn og begge har lært seg norsk.

Annonse
Løviknes kampanje 20 biler

Nå har de startet opp noe de selv savnet da de kom hit. De opprettet bedriften NL Creation Studio, som holder kvelder hvor folk kan møtes, være kreative, stifte bekjentskaper og utveksle ideer. Formålet med NL Creation Studio er å øve på kommunikasjon på norsk, samle et nettverk hvor man kan støtte hverandre, bygge vennskap, samle kunnskap om viktige temaer og det å lære noe kreativt gjennom forskjellige aktiviteter. Akkurat det de manglet da de selv kom tilflyttende.

De oppmøtte synes det var et flott tiltak.

Lettere integrering

Siden i fjor høst har de arrangert kvelder på Giske folkebibliotek og på Dragen Ålesund, hvor de har et samarbeid med Røde Kors flyktningguide. Hver kveld har et tema. De har hatt både helsekveld og blomsterkveld. Ved forrige møte hadde ei kvinne fra Syria stelt i stand med syrisk mat. På denne måten kan flere kulturer møtes, og være med på å gjøre integrering enklere.

Damene har laget et tre for å vise formålet med kveldene.

 

Selv ser de både behov og interesse for en slik kveld. De har nå minst en kveld i måneden på hver plass.
– Vi skulle ønske det var noe slikt her da vi flyttet hit. Alle trenger vennskap, særlig når det er kaldt så er det deprimerende å sitte alene hjemme hele tiden. Så vi ser et stort behov for å ha en slik møteplass, og vi ser også at interessen er der, sier Esther. De synes selv det var vanskelig å bli kjent med andre, og spesielt nordmenn da de kom til Sunnmøre. Nå har de blitt kjent med nordmenn, men håper kvelden kan være med på å hjelpe andre på å integreres lettere.

Antonina sprayet kunsten som er laget.

Kreativ møteplass

De to driftige damene møttes da de gikk på norskskolen. Nå synes de det er fint å kunne gi andre noe. Etter hvert som tiden gikk begynte Antonina på Ålesund kunstfagskole. Hennes lidenskap er kunst, og de tenkte at deres ønske om en møteplass og Antoninas lidenskap for kunst kunne gjøres om til en felles ting. Derfor maler og skaper de mye under «Bli kreativ»-kveldene.
– Det er nok noen elementer vi tar med til kvelden, men det er mer akademisk der. Vi lærer om kjemikalier, farger og blanding på skolen. Her blir det ikke så formelt, sier hun. De har tenkt til å fortsette med slike kvelder, og setter pris på samarbeidet med både Giske folkebibliotek og Røde Kors flyktingguide.

Annonse