Midt i Ålesund sentrum ligger Ålesund Poledance. Der har flere unge jenter gått inn med angst, og kommet ut med styrket selvtillit.

Annonse
Se TV direkte

Av: Linn-Cecilie Rønneberg/maxlokal.no

Mange har nok en viss anelse om hva poledancing er, men fåtallet vet hva det egentlig er.

– Poledance er styrketrening både fysisk og mentalt, forteller instruktør Anne-Charlotte Løkka Gjelsvik.

I disse tider er det flere kurs i poledancing gående i Ålesund, og onsdag møttes fem jenter for å ha egentrening i polefitness. Polefitness er trening med stang, med fokus på styrke både fysisk og mentalt, og er i bunn og grunn det samme som poledancing.

Undervurdert sport

For instruktør Anne-Charlotte Løkka Gjelsvik og trainee Janne Karlsen i Ålesund Poledance er polefitness mye mer enn bare dansing rundt og på ei stang.

– Om jeg skal beskrive poledancing med ett ord, så må det bli ordet undervurdert. Poledancing er ikke definisjonen på stripping. Det er både mental og fysisk styrke, det er trening på alle aspekt, mye muskulatur og det er vondt. Det er ikke slik at vi tenker ned stripping, og det er litt viktig å få fram, men vi gjør det på en annen måte og bruker det som en sport, sier Løkka Gjelsvik. Karlsen nikker enig.

– Kjente det i tærne

De to jentene er svært fornøyd med valget de tok da de bestemte seg for å begynne med polefitness.

– Etter at jeg fikk barn for noen år siden, fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe for å få en sunnere kropp. Jeg prøvde å få noen venninner med på et grunnkurs, men endte opp med å dra alene. Morgenen etterpå hadde jeg gangsperre over alt, til og med mellom tærne, og da tenke jeg at dette er det jeg vil drive med.

Jeg har fått helt ny selvtillit, og det er sykt morsomt å slå mannfolk i handbak, forteller Løkka Gjelsvik, som også sier at kiropraktoren hun har gått til i 15 år ber henne om å fortsette med sporten, fordi ryggen har blitt bedre.

– Jeg hadde lyst til å drive med turn, men har aldri fått sjansen til det. Så fant jeg Poledancing, og synes det virka både elegant og grasiøst. Så begynte jeg på det, og det har gitt meg mye. Jeg hadde angst, men det har jeg i mye mindre grad nå etter å ha begynt med polefitness, forteller Karlsen.

Trygg på seg selv

Veldig mange av de som starter på poledancing har slitt med sosial angst. Løkka Gjelsvik har sett stor forandring på de som starter.

– Det var ei jente som skulle være med på kurs. Jeg brukte lang tid på å få henne med inn i studio. Hun går nå på øverste nivå vi tilbyr i Ålesund. Vi følger de som trenger det inn i studio. Jeg ser stor utvikling på mange av de som kommer inn her. I løpet av seks til åtte uker har de en helt annen fremtoning, og de virker betraktelig mer trygg på folk og seg selv, forklarer hun.

Poledance er for alle

Alle kan begynne med poledance, så lenge du er over 16 år. De mellom 16 og 18 år må ha godkjennelse fra foreldre.

– Her er det åpent for alle, uavhengig av kjønn, legning, kroppsvekt og muskulaturbygning. Man trenger ingen grunnlag for å begynne med polefitness, det skaper man her. Jeg hører ofte folk si at de må trene først for å komme i form, men det er nettopp det man skal gjøre her.

Her er det instruktører som oppriktig bryr seg om alle som er med, noe som var med på min avgjørelse på å velge nettopp poledance. Jeg ville ikke på et treningssenter, der jeg ikke viste om jeg gjorde det rett. Der er det ikke alltid folk som kan hjelpe deg eller vise deg. Her er det alltid noen instruktører som ønsker å hjelpe til, sier Løkka Gjelsvik.

– Man trenger altså ikke noe grunnlag før man kommer hit, det er vår jobb å hjelpe til med. Man får til det man ønsker, legger Karlsen til.

Menn i rosa tutu-skjørt

Det er ikke bare kurs og vanlig trening som tilbys hos Ålesund Poledancing. Man kan også arrangere utdrikningslag der.

– Vi ser en økning i antall utdrikningslag, både blant kvinner og menn. Først koser de seg med prosecco, sjokolade og frukt før vi setter i gang med å lage et program, før man til slutt tar noen bilder. Vi ser at det var mer menn i fjor enn tidligere år.

Det å se en man i rosa tutu-skjørt er vell en slager blant kompisgjengen. Ut over det har vi kun hatt en mann på kurs, men vi har mange privattimer med menn. Vi ønsker selvsagt alle mannfolk velkommen hit. Det er god trening og man får mer muskler og definisjon, forklarer Løkka Gjelsvik.

– Jeg tror veldig mange menn ser på det som feminint, uten å tenke over hvor god trening det egentlig er. Vi danser ikke så mye med mennene, og fokuserer mer på styrke. Man får en god mestringsfølelse av å være med her, sier Karlsen.

Høyt nivå

I Norge er nivået i poledancesporten høy, og ingen av ålesunderne i Ålesund Poledance har kommet dit enda.

-Det er et sjukt høyt nivå i Norge i dag, og det krever så ekstremt mye trening å komme seg dit. Vi har enda ikke fått poledancing inn i OL, men vi håper det skjer. Det er noe av det som irriterer meg mest, det at blant annet turn, som er ganske likt poledancing har egen gren i OL, mens poledancing nærmest er bannlyst, mener Løkka Gjelsvik.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022