Med Nordic 360 fikk Nils Johan leve drømmen gjennom VR

0

I 1978 ble det født en liten gutt den 26.mai. Egentlig skulle han ikke komme før 26.august, men Nils Johan Husøy hadde det for travelt til å vente i magen til sin mor. Han ville møte verden litt tidligere. Etter åtte måneder, og fem forskjellige leger ble det oppdaget at ting ikke var som det skulle. Han hadde celebral parese.

Annonse
Kampanje 20 biler Pilote Løviknes

Som liten drømte Nils Johan Husøy om å spille fotball, men slik skulle det ikke bli. I starten av livet var ting normalt. Han hadde tre andre søsken, og familien hadde nettopp flyttet inn i et nytt hus. Men fotball, det kunne han aldri spille. Han gikk inn i korpset. Der spilte han med et spesialbygd althorn. Det var hans onkel og hans far som bygde den og la til rette slik at han kunne være med.
– Jeg fikk delta i lik grad som alle andre. Det ble lagt til rette for meg. Det gjaldt hele samfunnet. Alle var med på det. Det var veldig avgjørende for meg å ha en hobby å dyrke, sier han.

Fikk oppleve drømmen

Drømmen om å spille fotball ble lagt på is, men en drøm kan også bli virkelighet. Christopher Robin Aahjem Os og Danielius Steckis i Nordic 360 har også alltid hatt en drøm. Og gjennom deres drøm har Nils Johans’ drøm blitt virkelighet. Nordic 360 er et programvareselskap som leverer digitale opplevelser. Det å få til et slikt selskap har ikke bare vært enkel.

Det startet allerede i barndommen for Christopher Robin og Danielius. Allerede da hørte de om bedrifter som drev med virtuell reality. Begge kommer fra konstruksjonsbransjen, og tenkte at det måtte være mulig å kunne se boligen før en eneste spiker har blitt slått. Det er også vanskelig å visualisere forskjellige ting som fliser og gulvtyper. Med utstyret til Nordic 360 får man mulighet til å endre på farger, og se på endringer før huset er bygd. Men veien har vært lang.

Kjørte på med drømmen

– Vi prøvde og prøvde, men vi følte vi bare ga bort ideen vår til andre, som tok det til seg selv. Vi snakket med flere bedrifter, men de som tar avgjørelser sitter i Oslo, så vi kom ikke igjennom, sier Danielius.
–  Det er ikke en lett vei å gå. Vi har ikke tatt ut lønn siden vi startet opp, og har levd på oppsparte penger. Vi skjønte vi måtte tenke utenfor boksen. Vi var innom boligmessa, hvor vi tok med alt vi har av utstyr. Der var responsen veldig god både fra de som selger hus og de som ønsker å kjøpe hus. Så begynte vi å få noen jobber rundt omkring. Vi skjønte at vi bare måtte kjøre på med det vi ønsket, sier Christopher Robin.

Christopher Robin (til vesntre) og Danielius Steckis.

Vil gjøre en forskjell

Det de ønsket å gjøre var en forskjell. En forskjell for de som virkelig trenger det. De føler at de som virkelig trenger et slikt tilbud ofte blir glemt.
– Vi klarte å finne alle ledd for å komme i gang, og alle stilte opp gratis. Stefan Istad i Stefan Istad Films har brukt utrolig mange timer på filmen om Nils Johan. Vi kom også i kontakt med ALV, arena for læring og velferd. Det var de som introduserte oss for Nils Johan, sier Christopher Robin.
–  Han var en veldig karismatisk fyr og veldig lett å prate med. Vi har lyst til å hjelpe de som trenger det, sier Danielius.

Og så var de i gang. Nils Johan fikk prøve VR. Med brillene på, og film i alle kanter, fikk Nils Johan spille fotball for første gang. Han fikk også prøve å stå på ski.
– Det har vært veldig viktig for meg å få prøve dette. Det er ting jeg ikke kunne drømt om å gjøre en gang. Spesielt da jeg var yngre var det et tap å ikke kunne springe og sparke fotball. Livet har gått veldig opp og ned, men det har vært viktig med et positivt fokus og foreldre som «sparka mej i raua», sier Nils Johan.

Fikk ny livsgnist

Han vil absolutt anbefale andre i hans situasjon å prøve VR. Han synes det er fint å kunne oppleve ting, som gjennom VR virker helt ekte og virkelig.
– Det koster litt, men om man får opp øynene for det så kan det la seg ordne. Selv har jeg fått mye mer livsgnist. Mor mi sier det samme, og hun har sett meg hele livet mitt. Gjengen som har startet dette er veldig flink, mener Nils Johan. Hans mor sier selv at han ser at sønnen har endret seg.
– Ja, vi ser stor endring i Nils Johan. Han er kvikkere og tar mer initiativ enn han brukte. Han var demotivert tidligere. Her om dagen gikk jeg en fjelltur, og da tenkte jeg på hvor trist det er at han ikke får oppleve det. I barndommen bærte vi han ofte opp. Jeg synes det er fantastisk at han nå kan få muligheten til å oppleve slike ting. Vi ser en livsgnist i han, og jeg håper han får oppleve dette flere ganger, sier mor Petra.

Koster penger, men er givende

Budskapet til Nordic 360 er å vise folk at den gruppen menneske som har behov for VR ikke bør bli glemt.
– Det er det som skjer. det er penger i fokus, så sitter de som trenger det bare der uten noen form for støtte. Det er veldig trist. Denne videoen vi har med Nils Johan er steg 1. Vi ønsker å hjelpe noen, og tanker om inntekt ble glemt. Så løsnet det med inntekt, så vi satte i gang. Nils Johan er også en flink fyr, og det er ikke noe skuespill i filmen. Det er han vi ser. Det er autentisk. Det har vært veldig givende å jobbe med filmen, og jeg sitter igjen med bedre selvtillit. Det ga noe til oss også, og det gir en drivkraft til å ville jobbe med dette, avslutter Christopher Robin. Nils Johan og Nordic 360 kan med hverandre leve ut sin drøm.

Se filmen av Nils Johan som for første gang får spille fotball, øverst i saken.

Annonse