Storfjord Iskrem er en ny produsent med fokus på norske ingredienser og smakstradisjoner. Fra lokalene ved Storfjorden i Stordal produserer de iskrem inspirert av norsk natur og med naturlige råvarer.

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

Isen lages av norsk geitemelk og smakes til med råvarer fra lokale produsenter. Det er Silje Lee Knudsen som har startet opp bedriften,med støtte fra Vekst i Stordal og Innovasjon Norge.

Silje har tidligere jobbet med ulike produkter av geitemelk/melkepulver, inkludert is, da med produksjon i Taiwan.

Fiat, firbent beboer fra Yste Kilsti gård. Foto privat.

Silje har alltid brent for geitemelkens egenskaper og ønsket derfor fremdeles å få til noe med den som råvare. Geitemelkens fordeler fikk hun øynene opp for da hun var småbarnsmor.

– Jeg ønsket at barna mine skulle ha noe næringsrikt etter at jeg var ferdig med ammeperioden og de skulle over på «vanlig kost». Jeg fikk da greie på at geitemelk var veldig likt sammensatt som morsmelk og at geitene som beiter ute i all slags terreng har en veldig allsidig og sunn diett.

Geiter spiser både bark, urter og bær og får i seg litt annet kosthold enn hva kyrene gjør.Dessuten synes jeg geitemelk også har en rikere smak sier Silje.

Etter å ha undersøkt litt fant hun frem til nærmeste store geitegård som ligger i Ytre Kilsti i Eidsdalen og dermed så ble det slik, men denne gangen på lokalt plan.

Tradisjon med moderne vri

Iskalde fristelser fra Stordal.

– Vi arbeider for å gi ingredienser med lange tradisjoner et nytt liv i frossen form.
Med respekt for råvarer, godt håndverk og et brennende ønske om å skape noe nytt. Ut i fra dette utvikler vi nye smaksopplevelser som utfordrer vårt syn på iskrem.

Vi kaller det det «tradition with a modern twist!(tradisjon med en moderne vri) forteller Silje Lee Knudsen.

– Det er først og fremst turister som er vår målgruppe og ettersom vi har mye fjell og fjorder her ønsker vi å kunne by på en type smaksopplevelse som går inn under den kategorien og assosieres med disse omgivelsene.

– Det er også viktig for oss å bruke gode lokale råvarer og ha fokus på det, slik som blant annet gårdsdyrkede urter og bær.

Spennende smaker fra utvalgte salgssteder

Smakene for 2018 er nå klare og det kreative utvalget blir som følger: vanilje, kaffismak, brunost, Sjokolade fra Geiranger, Cajennepepper, Kraftkar fra Tingvollost, jordbærsorbet, bringebærsorbet og tyttebærsorbet. Det brukes bær fra Valldal og kaffebønner fra Jacu kaffebrenneri. Isen vil komme  for salg nå i mai.

Sorbet med lokale bær. Foto privat.

Storfjord iskrem vil etter planen selges av blant andre Geiranger Sjokolade og Stolt Mat på Sjøholt. Da de enda er i oppstartsfasen driver de foreløbig med tilpassninger av produksjon og distrubisjon men det satses på flere utsalgssteder i fremtiden. Isen kan også kunne kjøpes hos den italienske restauranten Nonna Lina i Ålesund og flere steder i Geiranger.

Storfjord iskrem vil dessuten være til stede under Stordal-dagane og Ørskog-dagane i mai.

Italiensk metode

– Foreløpig ønsker vi å skape et godt fundament på de fem til ti gode utsalgs-stedene som treffer vår målgruppe og som representerer oss på en god måte. Dette er jo ikke industri men et håndverk som det tar tid å lage.

Produktene er håndlagede etter den italienske Gelato-metoden forteller Silje og opplyser at hun også har tatt to kurs i Italia for å lære seg dette. Dette er en metode som er tidkrevende og som lager iskremen med kjærlighet og tålmodighet.

Selfie! Silje Lee Knudsen og Bengt Dalberg fra Geiranger sjokolade.

Silje forklarer at isen som lages på denne måten blir ekstra fluffy og luftig i konsistensen, blant annet på grunn av en spesiell røremetode. Hun har også en italiensk mentor som er spesialist innenfor feltet, som hun er i jevnlig dialog med.

Siljes egne favoritter er for øvrig kaffe-isen og brunost-isen. Hun trekker også frem sorbet-isene med bær fra Valldal og for de spesielt interesserte anbefaler hun å teste isen deres med blåmuggost. Den er faktisk overraskende god forsikrer hun. Det samme gjelder for brunost-isen som mange har latt seg overraske av.

–  Da vi smakte oss frem til brunost-isen var jeg ute etter en fløyelsmyk is som virker rund og god i munnen, men med en rik smaksopplevelse. Man kjenner at brunostsmaken er der men ikke for fremtredende eller påtrengende og nesten med et lite hint av karamell forteller hun.

Det er tydelig å høre at Silje har lidenskap for faget sitt og setter pris på de kulinariske gleder. Så da gjenstår det bare å se hvordan produktene slår an hos det store publikum.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022