Klippfiskakademiet feirer Borgundfjordfisket med lokale mattradisjoner

0
Mia Scott-Dahl, prosjektleder hos Klippfiskakademiet i Ålesund

Startskuddet for Borgundfjordfisket går som vanlig offisielt 1.mars og i den forbindelse har flere lokale aktører ulike aktiviteter på agendaen. Mia Scott-Dahl, prosjektleder for Klippfiskakademiet forteller at de ønsker å være samlingspunkt og utstillingsvindu for råvarene, produktene og maten som produseres lokalt i fylket vårt. Borgundfjordfisket er dermed en viktig årlig begivenhet for dem.

Annonse
Kampanje 20 biler Pilote Løviknes

– I år samarbeider vi med Aalesund museeum og Fiskerimuseet om en temakveld som har fokus på klippfisk og klippfiskeksport til Portugal og Spania. Alikevel er det jo Borgundfjordtorsken og vårfisket her i traktene som ligger i bunnen av det hele.

Dette forklarer hun med at ikke bare er dette råvaren, men også noe av det som faktisk har gjort at Ålesund har vokst som by. Arrangementet «Jorda rundt frå Borgundfjorden»går av stabelen på Fiskerimuseet  den 1.mars om kvelden og inkluderer både kulinariske såvel som historiske godbiter. Gjestene får dessuten oppleve Portugisisk fado.

– Ellers så har vi eget arrangement her på huset også, med Skreimiddag- 4 retters middag med Borgundfjordskrei. Det blir på kvelden den 16.mars.

Bruker Borgundfjordstorsken i formidling av lokal matkultur

-En stor del av det vi driver med, er jo formidling av mattradisjoner og matkultur.  Dette er for øvrig to forskjellige begreper selv om de også går litt over i hverandre. Mattradisjonene er det vi har med oss fra gammelt av, mens matkultur går mer på det vi spiser til daglig.

Mia forklarer videre at dette også påvirkes av hvor man bor og hvor man er vokst opp. En del av jobben hennes dreier seg om å reise rundt i fylket å formidle dette til dagens barn og unge. I dette arbeidet er hun bevisst på å ta med blant annet  Borgundfjordfisket i undervisningen, særlig nå i januar, februar og mars.

– Vi spør gjerne om de har sett båtene som ligger rett ut på fjorden og om de vet hvorfor og hva som skjer og tar det derfra. På et vinterferiekurs i matlaging vi nettopp hadde så spurte jeg om de visste hvorfor fisken i tankene her nede på akvariet var så fete og fyldig og via det kunne jeg  fortelle mer om torsken som kommer hit til Borgundfjorden for å gyte.

Annonse