Hjem Aktuelt Kai-Even fra Skodje: Reddet livet etter innsamling på Facebook

Kai-Even fra Skodje: Reddet livet etter innsamling på Facebook

I 2007 våknet Kai-Even til en morgen som skulle endre hans liv. Det viste seg å ikke bli en helt vanlig morgen. Han så i kryss, og beina hans funket ikke. Han trodde det var noe galt med synet, men han tok feil. Etter flere tester fikk han diagnosen MS. Etter stor innsats og innsamling gjennom Facebookgruppen «Kan jeg bli en av de heldige?» har han nå fått operasjonen han trengte.
Den morgenen i 2007 dro Kai-Even  til optiker, men det var ikke noe galt. Han ble bare verre og verre. Fire ganger dro han til legevakten, etter flere fall og legger som var både gule og blå. Siste gangen han dro til legen ble han lagt inn på sykehus. Det ble mange tester å gå gjennom. Til slutt fant de ut at Kai-Even hadde Multippel Sklerose. MS. Det er en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet. Det går på ryggmarg og hjerne. Med MS får man anfall, hvor myelinet rundt nervetrådene i hjernen blir skadet.

Bremsemedisin

Listen er lang på symptomer. De viser seg ofte som lammelser, balanseproblemer, synsproblemer, kraftnedsettelse og problemer med urin og avføring. Man er også veldig trøtt. En vet aldri når anfallene kommer, eller hvor mye skade hver enkelt anfall gjør, men skadene er ofte permanente, og flere ender opp i rullestol og blir uføretrygden.
– Jeg har ikke merket noe tidligere men det kom som et kjempesmell, og det var ikke tvil om at noe var galt, sier Kai-Even.
Kai-Even Fylling reiste til Russland for å få stamcelletransplantasjon.

I Norge tilbys bremsemedisin, men disse bremser bare sykdommen. Noen få får tilbud om stamcellebehandling, men da må man være så dårlig at man ikke har noe å tape. Selv om Kai-Even ikke fungerte, var han ikke syk nok. Siden han ble syk i 2007 har han gått på tre forskjellige medisiner, som har kostet han omtrent 100.000,- kroner i året. Den siste medisinen han fikk gis intravenøst på sykehus over fem dager. Det koster cirka 400.000,- kroner og behandlingen skal gjentas året etter.
– Jeg synes systemet i Norge er ille når det gjelder MS, for å si det enkelt. Jeg har merket at det beveger seg i riktig retning, men det er fortsatt lang vei å gå. Det er vanvittige priser det er snakk om både på behandling og på medikamentene, sier Kai-Even.

Stamcelletransplantasjon

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

I Norge er det mange krav som må oppfylles for å få denne stamcelletransplantasjonen. Det er kun Haukeland Universitetssykehus i Bergen som gjennomfører operasjonen, og det på et begrenset antall som får behandlingen. I Norge har 10.000 mennesker fått diagnosen. Stamcelletransplantasjon er en omfattende behandling, og det er 65% sjanse for å få infeksjoner, og det er mange bivirkninger. Kai-Even har hele tiden hatt som mål å få organisert behandling i utlandet, og gjerne i Russland.
– Jeg har valgt Russland fordi det er mitt største og beste alternativ. Det inntrykket jeg hadde før jeg fikk operasjonen er forsterket nå i ettertid, som jeg har fått behandlingen. Russland og Mexico er nok av de rimeligste alternativene, og det har også spilt inn på valget om Russland. Hadde jeg hatt et tonn med penger, og kunne valgt fritt, så hadde nok Russland fortsatt havnet høyt på lista, forteller han.

Smell på smell

De siste årene har vært tøffe for Kai-Even, hans forlovede Camilla, og deres to barn Simone på 4 år og Nathaniel på 2,5 år. Ikke nok med at Kai-Even hadde MS, men samtidig som Camilla gikk gravid med Nathaniel fikk hun akutt lymfatisk leukemi. Det ble startet en behandling med cellegift med en gang. Den første tiden var avgjørende for om det skulle gå bra med lille Nathaniel i magen. De sterke behandlingene måtte hun vente med til han var født. Han lå i magen til hun var kommet til graviditetsuke  32, og ble dermed født 8 uker for tidlig, men var frisk og rask. Hun fikk store doser cellegift, og i lange tider av gangen var det Kai-Even som måtte ta seg av både barna og hjemmet. Heldigvis for familien ble Camilla frisk, så var det Kai-Even som stod for tur.

Kai-Even er ferdig med transplantasjonen, og føler seg i dag bra. Til nå har alt gått bra.

– Det var ei kaotisk og kritisk tid for oss. De klarte heldigvis å holde leukemien i sjakk, slik at barnet i magen fikk være der lengst mulig. Etter sju måneder sa de at det var ganske trygt. Heldigvis hadde de rett. Det gikk så fint som det overhodet kunne. Etter det var det to og et halvt år med daglig behandling med en sterk dose intravenøst. Jeg hadde både mammapermisjon og pappapermisjon. Vi har også uten tvil fått mye god hjelp fra våre nære. Vi får ofte høre at folk ikke skjønner hvordan vi har klart det, og jeg kan si at det gjør ikke jeg heller. Når man står i det så er det utrolig hva man kan få til. Man tenker ikke noe over det, og man må bare, sier han.

Stor innsamlingsaksjon

Etter ei tung tid satte hans familie, under ledelse av hans søster, Ingvill, en innsamlingsaksjon og ei gruppe på Facebook, der folk har bidratt med penger for å betale reise og behandling i Russland. For å ha råd til alle utgifter trengte de 450.000,- kroner. De følte det ubehagelig å starte en slik aksjon, men så ikke noen annen mulighet for å få frisk sin kjæreste, samboer, pappa, bror, kamerat, kollega, svigerbror, svigersønn, svoger, nevø, onkel og barnebarn.
– Det er vanskelig å sette ord på hva jeg føler. Først var det helt uvirkelig med all engasjementet. Hvor heldig er det mulig å være i alle elendigheten, spør Kai-Even.

Underveis ble det også donert bort strikkaklær, bøker, bilder, saueskinn, smykker og holdt konsert til inntekt for Kai-Evens behandling. Det ble også satt ut sparebørser på butikker, slik at de som ønsket kunne hive pantelappen oppi den. På ei uke kom det inn 3500,- kroner fra flasker som ble pantet. 18. august i fjor fikk han svar fra Moskva om at han var kvalifisert til å få behandlingen. 3.september fikk han behandlingsdato 27.mars 2018. Ni måneder etter at innsamlingen ble startet kom de i mål.
– Tiden etter operasjonen har vært ganske fin. Jeg har ikke hatt noen plager, så jeg har hatt det enkelt. Jeg merker mye forskjell allerede, men det er enda for tidlig å si om operasjonen var vellykket. Det tar mellom tre og seks måneder, og da skal jeg til nevrolog for å høre hvordan det har gått, avslutter han.

 

Annonse
Indre Bane ny februar 2022