Bjarte er mest kjent for sine oljemalerier med lokale maritime motiver i klassisk tradisjonell og naturalistisk stil. De siste årene har han i tillegg utviklet seg som abstrakt kunstner, fremdeles med havet som inspirasjonskilde.   

Fullriggeren Agronaut. Olje på lerret av Bjarte Ytterland.
Annonse

 

Faktaboks: Bjarte Ytterland fra Valderøy/Ålesund, f. 14.12.1954. Illustratør/ grafisk designer og selvlært kunstner med maritime motiver som sin spesialitet. Singel.Tre voksne sønner og fire barnebarn. Livsmotto: Ikke noe spesielt men er vel litt «skapbuddist».

Jeg møter Bjarte på galleriet hans i Kipervikgata 18, der han har hatt tilholdssted det siste året. Dette synes han er en praktisk ordning ettersom han har leiligheten som han bor i rett over gaten for disse lokalene. Selve strøket mener han også passer fint til denne geskjeften, med tanke på andre kreative virksomheter i området .

-Her er jo både rammebutikk og kunstbutikk like ved konkluderer han. Et lite kunstnerstrøk rett og slett!

Kunstnerisk inspirasjon fra fjøresteinene på Ytterland

– Jeg er jo så og si vokst opp i fjøresteinene på Ytterland på Valderøya sier han. Jeg begynte med å male med olje på lerret allerede i elleve års alderen og ville vel egentlig alltid bli kunstner. Båter har jeg mala siden guttedagene og det er også disse og de tilhørende omgivelsene som alltid har inspirert meg.

Jeg elsker båter, særlig gamle båter. Nye plastbåter maler jeg jo helst ikke! Du kan godt si det slik at det er sjø, båter, hav og havner som inspirer meg. I guttedagene var vi ellers ute i båt nesten hele tiden. Jeg husker at vi kjørte rundt i ei jolle med en liten firehesters motor og koste oss med det mimrer Bjarte.

Sildefiske

Forventninger,drømmer og galleri i Ålesund

Bjartes far som var byggingeniør syntes ikke så mye om akkurat det, som vanlig var på den tiden. Han så vel helst at gutten gikk i hans fotspor, eller i det minste at han fikk seg en mer «vanlig» utdannelse.

Det fikk han da også og utdannet seg derfor til grafisk designer og illustratør etter at han en tid faktisk fullførte deler av bygg ingeniør utdannelsen.

I årene som følger rekker Bjarte både å få barn og å jobbe med mye forskjellig innen reklame og design. Fra 1978 og noen år utover laget han også sin egen tegneserie for Se & Hør på fast basis. Han tegnet også litt i andre ukeblader, men dette var mest som en binæring da han først og fremst drev med grafisk design.

Bjarte i arbeid. Foto fra egen artistside.

-Til Ålesund flyttet jeg på høsten i 1987. I begynnelsen som reklamemann, men fra 1994 som billedkunstner på heltid. Jeg var da i et atelierfelleskap med Helge Bjørnsen, Terje Olsen og Runar Riisvik på Storneskaia.

Det var ikke uoverensstemmelser men praktiske årsaker som tilslutt førte til at felleskapet ble oppløst. Atelierfelleskapets lokaler skulle legges ut til andre formål og Bjarte fikk dermed sitt eget galleri på Brunholmen.

-Her ble jeg og trivdes i tolv år og det var tilslutt praktiske grunner til at jeg skiftet lokale forklarer han og referer igjen til galleriets nærhet til bosted og andre fasiliteter.

Inspirasjon fra norsk og amerikansk naturalisme

– Det er klart, selv om man er selvlært har man jo flere inspirasjonskilder enn kun sitt eget nærmiljø.  De gamle norske fra 1800-tallet som Tiedemann og Gude og Gunnar Berg for eksempel. Det er ellers mange utenlandske kunstnere som er dyktige innen den naturalistiske stilen med maritime motiver.

M/S Gunnar Langva malt i 2010 av Bjarte Ytterland

Blant annet er det mange dyktige amerikanere inne sjangeren mener Bjarte som også har vært norsk deltager på 19TH International Marine Art Exibition hele fem år på rad! En av han kunstverk preger sågar en av utstillingens magasiner, med et flott motiv av Brudeegget på selve forsiden det aktuelle året.

-Amerikanerne hadde jo ikke hørt denne historien, så det var jo selvsagt stas og få formidlet dette.

Om egen suksess og gullåret 1996

-Folk vil jo ha kvalitet. Og de vil at bestillingen av eksempelvis båten de ønsker å hedre er mest mulig tilnærmet slik den også ser ut i virkeligheten. jeg er blitt kalt mye rart. «Plakatkunstner»for eksempel. Bryr det meg? Nei overhode ikke. Jeg ser det som ren misunnelse og hever meg over det!

gangeRolvFloe

Når vi snakker om de store høydepunktene i økonomisk og kommersiell sammenheng mener han at året 1996 utmerket seg. Dette fordi flere hoteller og rederier da kom med store bestillinger.

Han innrømmer at i forhold til den delen av produksjonen sin som favner realistiske fremstillinger av flotte skip og båter så har også han merket nedgangstidene i bransjen. Uansett, på nittitallet solgte Bjarte unna som bare det!

-1996 var mitt definitive toppår kommersielt sett ja. Både Ulstein Hotell, Ulstein Propeller (senere Rolls Royce), Augustin Hotell i Trondheim og Stord hotell hadde  bestillinger på maleri for å dekorere sine lokaliteter i stor skala.

Direktøren for Stord Hotell bestilte forresten senere, i 1997. da hadde han sett arbeidene min på Ulstein Hotell og kom med bestilling på 35 stykker til sitt hotell også. Deriblant et av Hjørungavågslaget på 120 x 185 cm.

Om det abstrakte

Abstraksjoner

Også der er motivene inspirert av havet kan Bjarte fortelle. Han er en ivrig fritidsdykker og har reist mye til Thailand og dykket i korallrevene der. De sterke og flotte fargene av disse er det som i hovedsak har inspirert hans lekne og fargesterke abstrakte arbeider.

Bjarte foran noen av sine arbeider.

-Dette var jo noe jeg tusket med på si i mange år. Min første utstilling med disse arbeidene kom derfor ikke før i 2004, på Norsk Fjordsenter i Geiranger. Han tilføyer også at han opererer med to ulike websider for sin kunstvirksomhet fordi han ønsker å holde de to stilretningene separerte. Dette forklarer han med at det også blir enklere for kundene på denne måten.

Kunstmaleren formidler at de abstrakte maleriene også i større grad er noe han holder på med som rekreasjon. Jeg lurer derfor på om han anser den stilretningen som en type kunst som krever mindre av kunstneren, noe han på det sterkeste avviser. Han forklarer det slik:

-På samme måte som med musikk så kan man ikke improvisere dersom man ikke kan spille. En kunstner kan heller ikke male gode abstrakte malerier om vedkommende ikke behersker å male godt figurativt.

Nå og fremover

For tiden er det mest sunnmørsk landskap fra Flø og Hjørundfjord han maler. Han har også litt bestillinger på båtbilder, selv om han som sagt har merket at det er nedgangstider i den maritime næringen de siste årene.

-Det har vært et litt labert salg de siste 3-4 årene grunnet svikten i skips – og Offshore-industrien. Jeg tenker også på å male et slags tverrsnitt av bildene mine gjennom tidene.

Det er et prosjekt jeg har sett for meg på sikt som jeg også tenker at det kan være kjekt for sønnene mine å få ta del i med tiden men også for å bruke i fremtidige utstillinger eksternt, avslutter Bjarte.

Dampbåten Thorolf i Hjørundfjorden

Her er linker til både hans abstrakte og hans naturalistiske artist sider samt galleriets Facebook side for de som gjerne vil se mer av Bjartes flotte kunst :

http://ytterland-art.com/

http://bjarteytterland.com/?fbclid=IwAR3SKTsjbAasNt877ejZppogc9e0aJt9nGG63cWtC8crZdYelnFSFLACejI

https://www.facebook.com/GalleriBjarteYtterland/

Annonse