Det har florert med meninger angående Torghagen på Kiperviktorget. Lørdag ble den åpnet, og Bypatrioten håper torget fylles med liv og aktiviteter framover. De ønsker økt aktivitet, og synes at diskusjonen som har pågått kan hjelpe til med å skape gode og kreative ideer til byutvikling.

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

Ideen om prosjektet fikk Bypatrioten etter å ha reist litt rundt, og sett at det noen plasser har blitt gjort små grep på små torg. Det tenkte de var mulig i Ålesund også. Prosjekt Torghagen ble reist for å reise et sommertorg, der folk kan sette seg ned, spise jordbær og snakke sammen. De har også et håp om at torghandelen kan øke sammen med mengde folk som bruker torget.

Yrende liv på torget

Om det kommer en del 2 av prosjektet er hvordan det blir videre er opp til kommunen. Del 1 har vært et samarbeid mellom Bypatrioten og Ålesund kommune for å se hva som kan vokse ut av det.
– I dette prosjektet har vi først og fremst forholdt oss til det om vi merkbart klarer å gjøre noe med enkle midler som kanskje gjør at folk blir lengre på torget. For kommunen har telt opp at det er rundt 3.500 mennesker i dette området hver dag, men man ser dem ikke, for de stopper ikke opp. Så om en liten prosent av dem nå velger å bli her og sette seg ned, så har vi et helt annet grunnlag hvis man skal tenke videre på noe som er fast, sier Trine Klemetsen, daglig leder i Bypatrioten. Hun håper dette kan være med på å bygge opp den moderne torghandelen.

Fru Pigalopp satte i gang «Et hurra for deg».

Torghagen kan skape byutvikling

Tilbakemeldingene på Torghagen har vært mange og forskjellige. Noen synes det er supert, mens andre ikke synes noe særlig om prosjektet.
– Vi har allerede oppnådd et av målene vi i Bypatrioten har, nettopp det å skape diskusjon om egen by. For oss er det viktig å kunne se nye måter å tenke på når det gjelder byrommet. De tilbakemeldingene vi har fått kommer fra forskjellige kanter og forskjellige innfallsvinkler. Vi jobber med kommunikasjon og det å skape ideer, mens andre gjerne tenker arkitektur, sier hun. Hun er glad for at folk gir tilbakemeldinger, og tar det som et tegn på at folk bryr seg om byen sin, men fra forskjellige innfallsvinkler.

Nora Morken Farstad og Åse Aurdal synes torghagen er et positivt tiltak.

Flere av de som møtte opp på åpningen av Torghagen var positive til prosjektet. Åse Aurdal og Nora Morken Farstad møtte opp, og synes det er gledelig med et slikt torg.
– Vi synes dette er fint og veldig positivt. Det er mulighet for å spille brettspill, og benker fra fengselet, og så har elever på Borgund satt opp. Det er et flott tiltak. Her kan vi sette oss ned og se på sjøen og handle litt innimellom. Det er i tillegg gratis for alle, så vi vet ikke om vi ville gjort noe annerledes, sier de to.

Ordfører Eva Vinje Aurdal åpnet Torghagen.

Torghagen er laget for folk

I åpningstalen nevner ordfører Eva Vinje Aurdal bybrannen. Hun sier at det ikke bare ble byens tragedie, men også byens sjanse. Det ble en ny og stor mulighet til å bygge byen helt på nytt med nye blanke ark.
– Diskusjonen om ulike bygninger har til tider vært høylytt, og mange har nok i ettertid at noen ting også var ugjort. Byen er først og fremst fylt for mennesker. Derfor så må all planlegging skje med tanke på at folk skal stå i sentrum. Om vi skal trives i byen vår må vi lage offentlige rom som folk har lyst til å bruke, der vi kan tilbringe tid sammen. Når vi snakker om byutvikling i Ålesund så vet vi at det handler om følelser og identitet, for her er heldigvis mange engasjerte mennesker som elsker byen sin. I dag er jeg heldig å få åpne et slikt prosjekt, Torghagen, i samarbeid mellom Ålesund kommune og Bypatrioten, og andre ildsjeler. Vi ønsker å si ja til deltakelse, samskaping, ulike aktører, deltakelse, ekperimentering og midlertidige tiltak. Så håper vi at innbyggerne ser på det som en glede, sier hun.

Kari Akser, Kjell Oscar Pettersen og Olav Hodder.

Brettspill og søppelsortering

– Vi er veldig enig i det ordføreren sa om at man trenger å finne ut hva torget kan brukes til. For slik det var nå var det en veldig død plass. Hva skal man gjør med det, så har man en diskusjon om hva man kan gjøre og om hva som er estetisk bra. Her kan alt løftes vekk uten at det setter noen spor, og det er et forsøk på å se om folk endrer mønster på bruk av torget. Her er det prøvd ut om dette funker, så får man se om det er for mye vind til at man setter seg ned, sier Kari Asker.
– Dette er slik som prosjektet der de testet ut om det var mulig med kollektivtransport like borti gata her, over en ukes tid. Så har de som byplanleggere kartlagt om det var mulig, sier Kjell Oscar Pettersen.
– Folk er stort sett skeptisk til nye ting. Vi snakket om at det burde vært laget en form for levegg her. For her har vi været rett inn, mener Olav Hodder.

Ingrid syntes søppelsorteringa som onkel Terje har bygd var kul.

Yvonne Hågensen, Dorthe Lise Nøstdal og Bjørg Anita Nilsen benyttet anledningen til å prøve seg på et slag Ludo.
– Det er positivt at det skjer noe, og at noen tar initiativ. Dette er et lavterkeltilbud for folk i alle alder. Det passer godt for folk som er glad i folk og glad i å prate, mener de. Det var også barn tilstede på åpningen. Ole og Ingrid beundret kildesorteringen som var satt opp. De synes det var det kuleste i Torghagen.
– Det er onkel Terje som har bygd det, sier de, mens de studerer de forskjellige husene som former sorteringen.

Ole utforsker søppelsorteringen.
Annonse
Indre Bane ny februar 2022