Historien er for noen uklar, men for Richard Von Løwensprung og Leo Resnes er det ikke noe tvil. Rollo og Gange-Rolv var samme person. Og han var fra Giske.

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

Det har vært tvil i verden hvem han var, og om de to var en og samme person. Historien om Rollo er et at de mest omstridte tema fra vikingtiden, og det finnes mange teorier om han. Rollo var en vikinghøvding som styrte området kjent som Normandie. Han ble stamfar til den normanniske herskerslekten. I følge norsk-islandsk historie var han identisk med Gange-Rolv, som emigrerte fra Norge til Frankrike etter å ha blitt forvist fra landet, mens danske historikere er uenige og mener han var av dansk opphav.

Richard Von Løwensprung ser fram til å fortelle historien om vikinger.

– Han var sunnmøring

– Vi diskuterer ikke hvor han var fra. Han var fra Giske. Mange er nok uenig, men vi begrunner det med Snorre, jordnøttbeviset og sauene som kom derfra. Det er bevis nok for oss, sier Richard Von Løwensprung. Han har nå sammen med Leo Resnes opprettet Rollos Footsteps. I Rollos fotsteg skal de guide turister i Ålesund gjennom vikinghistorien, iført vikingklær. Løwensprung mener Rollo er en lokalhelt.
– Han har en egen statue, og vi har gater og fotballag oppkalt etter han, sier han.

Vikinger er populært

Ideen stammer fra Leo, han driver med film og jobbet med en webserie om vikingguider. De syntes i grunn det virket som en god ide.
– Vi vet egentlig lite om historia om Rollo, det finnes mer fra andre plasser enn lokalt. Men vikinger har blitt svært populært rundt om i verden, blant annet fra serien Vikings. Vi mener det bare skulle mangle at vi tar tak i dette og får vikingguider i byen. Vi blir å fortelle om vikinger og deres liv, historien om Rollo, og vise dem disse plassene som turistene vil se. vi blir å nevne jugend, men går ikke inn på denne med arkitektur. Det skal gjennomgår 50 år på en time, så da skal vi innom både klesstil, lover og samfunnsstil. Vi baserer det på det lokale, og med Rollos reise, sier Von Løwensprung.

Leo Resnes i vikingklær

Flere guider

Det meste er på plass, og det de ikke har på plass har de en plan om å få på plass.
–  Vi håper på å finne flere guider. Vi har lyst ut stillinger intern. Nå skal vi lyste den ut slik at de som er interessert kan jobbe med oss hele sommersesongen. Vi samarbeider med museum og turistkontoret, og er interessert i å ha et samarbeid med alle som har interessen. Vi tenker at dette skal bli veldig gøy og veldig lærerrikt. Turistene får også dra innom et fotopunkt, avslutter vikingguiden.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022