Fotografen fra havgapet

0
Jan Flisnes i sitt rette element! Foto privat.

Jan Flisnes fra Ålesund, nå bosatt på Godøya, fikk tidlig interesse for foto og begynte med dette allerede i  tolvårsalderen sammen med bestefaren. – Min morfar lærte meg å sette pris på naturen, avslører fotografen.

Kari -Johan gården på Godøy. Foto: Jan Flisnes
Annonse
Løviknes kampanje 20 biler

Fjellene, deres  «troll» og formasjoner samt det å bli oppmerksom på motiver, kurver og linjer som lyset ga under forskjellige værforhold var ting som han lærte meg forteller Jan.

Han startet som andre på den tiden med kamera og sort/hvit film og siden farge på filmruller. Dessuten lysbilde fremvisning etter de mange fjellturene med gode minner.

-Senere hadde jeg foto som valgfag på ungdomsskolen og dette førte til mørkerom på gutterommet med masse kjemikalier som min mor ikke var så begeistret for. Men bilder ble det.

Fra Tall Ships` Races 2015, Ålesund. Foto Jan Flisnes.

Havet som inspirasjon og arbeidsplass

Fotohobbyen holdt han på med til han ble 17 -18 år. Da skulle fiske og sjølivet prege hans yrkesvalg en stor del av livet. Jan er utdannet sjøkaptein og jobbet tidligere som det. På grunn av helsemessige  årsaker ble han siden lærer ved fagskolen i Ålesund der han også jobber nå.

-Havet og naturkreftene med forandring av lysforholdene har alltid fasinert meg.
Derfor er jeg heldig som bor på Godøya med naturen og storhavet rett utfor stuedøra konkluderer Jan.

Blindheim lykt. Foto Jan Flisnes

Fornyet fotointeressen med digitalt kamera og kursing

Sitt første digitale kamera kjøpte han på langweekend tur til London sammen med familien i mars 2014.

-Jeg ble helst frelst av kvaliteten på de digitale bildene når jeg kom hjem å fikk se dem på PC. Da våknet fotografen fra barndommen i meg igjen. Dermed ble det fotokurs, kurs i redigering og fremkalling av digitale bilder, samt workshops og foredrag innen foto.

Jan har også selv holdt kurs, noe han også ønsker å fortsette med dersom det er mulig.

-Jada jeg har holdt foredrag om foto selv også. Både på Stranda fotoklubb ,Ålesund kameraklubb og Giske fotoklubb, samt foredrag under tilstelninger.

Da handler det om min måte å planlegge tid, sted og lysforhold på for å få det beste bildet av motivet. Agendaen for dette er å være kreativ og lære bort min kunnskap om fototeknikk  og dermed blir presset til å være enda mer kreativ selv sier Jan om dette.

Jobb, lidenskap og livslang læring

Jan anslår også å ha brukt minst 1000 timer på internet og YouTube for knekke koden innen manuell bruk av kameraet og evne til å få bedre komposisjon på bildene sine.

-Det er en artig jobb som gjør er at en aldri blir utlært. Det er så mange emner og sjangrer innen fotokunstens verden som f. eks landskapsfoto, nattfoto, gatefoto, portrett, art, akt osv. Gjerne i sort/hvitt. Samt lyssetting med studiolys som en skal beherske i tilegg forteller Jan.

Ålesund i vakkert lys! Foto Jan Flisnes

Ser etter den perfekte lyssettingen

-Til vanlig holder jeg på med bilder som innbefatter bruk av mange Naturens elementer. Månelys, nordlys, skyer, solstreif, dis og skodde for å få den siste prikken over i`en på motivet. Viktig for meg da er å ha motivet og komposisjon klar til de rette forholdene. Det har hendt at jeg har brukt og ventet opptil 3 år for å få akkurat det rette bildet som jeg ønsker meg.

Idag holder Jan også på med lyssetting med bruk av mobilt studiolys ute til modell shoot, eller for å  fremheve strukturer i fjellformasjoner og detaljer i naturen generelt. Han bruker dessuten proffe modeller for å trene og bygge opp sin fototeknikk best mulig.

Nordlys. Foto Jan Flisnes

Ønsker seg flere oppdrag

Jan var ellers innleid fotograf for Ålesund Kommune under Tall Ships Races 2015. Videre har han solgt bilder til utsmykking av lugarer på Kystverket nye båt «Bøkfjord» og han har
levert og solgt diverse bilder til ulike firma og deres websider. Alt dette har han gjort på hobbybasis  for å finansiere og oppgradere fotoutstyr.

Men hva tenker Jan om fremtiden i forhold til fotoprofesjonen sin?

-Foreløpig er det fortsatt en hobby men hvis inntektene og markedet tilsier at jeg må vil jeg gjerne starte et eget foretak/firma. Det ser i grunn lovende ut fremover hvis jeg promoterer mine tjenester. Det blir da i tillegg til min faste jobb i dag som faglærer på Fagskolen avslutter Jan.

Og at denne mannen kan å fotografere levnes det vel liten tvil om. Her er adressen til hans FB side for foto :https://www.facebook.com/Flisnesfoto/  

Jans flicker bilder av spesielt høy kvalitet finner du her : https://www.flickr.com/photos/120853509@N03/

 

 

 

Annonse
DEL