Flyskrekk hindret dem i å leve

0
Ruta flys med en CRJ900 med 90 seter.

Det å være redd noe er ikke alltid greit. For mange setter flyskrekk begrensninger i livet. Den kan komme tidlig i livet, og den kan komme sent. Da nytter det ikke at det tidligere ikke var noe problem å fly.

Annonse

I utgangspunktet er det ikke naturlig at mennesker befinner seg høyt oppe på på himmelen, så skrekken er en naturlig reaksjon på en unaturlig situasjon. Frykt er en forsvarsmekanisme som er ment for å beskytte mot farer, men noen ganger overdriver kroppen. Kroppen skiller ikke mellom en faktisk fare og en bekymring.

– Det er helt grusomt å kjenne på flyskrekken, alt går igjennom kroppen. Jeg var redd alt med å fly, men jeg bestemte meg for å gjøre noe med det, og hev meg med på flyskrekkurs, sier Lene Utseth fra Herøy.

Bruser gjennom kroppen

Da hun ankom kurset som nylig ble holdt på Vigra, oppdaget hun at noen hun kjente til også hadde møtt opp på kurset. For 15 år siden tok de fly sammen. Det ble Grete Elvanes’ siste flytur.
– Jeg har ikke vært i et fly siden. Men det går mest på klaustrofobi for min del, for alt går bra mens jeg sitter i flyet, helt til de lukker døra. Så er det nok også litt det for å bli redd, sier hun, som kjørte helt fra Hareid for å kvitte seg med skrekken.

– Jeg for min del ble med her fordi jeg bestemte meg for at jeg vil bestemme over meg selv, og ikke la angsten styre. Det var min svoger som meldte meg på. Jeg tenker det er greit å prøve, og at det kanskje er verre for de som ikke klarer å gå om bord i flyet en gang, sier Utseth.
– Jeg ser mine begrensninger. Jeg kan ikke ta med mine to voksne jenter på flytur eller reise på jentetur med venninner. Det å ikke kunne ta fly stopper meg, så jeg bestemte meg for å gjøre noe med det, sier

 

Skrekken tar over

For Robin Wilhelmsen, fra Ålesund,  har frykten tatt helt overtak, selv om han som barn turte å fly.
– Jeg har ikke vært i et fly på over åtte år. Før det reiste jeg blant annet mye på besøk til mine besteforeldre i Egersund, men ene gangen så fikk jeg panikk i trappa inn mot flyet. Jeg frøs helt, og klarte ikke gå inn. Jeg prøvde meg igjen for to år siden, men jeg knakk sammen mens jeg enda var hjemme, så mulig det er litt redsel for å få angst om bord, sier Wilhelmsen.

– Slik det er nå er jeg veldig hindret. Jeg har en kjæreste som er veldig glad i å reise, og det at jeg ikke kan hindrer henne også. Det begrenser oss begge, for om jeg skal noen plass, så må det være mulighet for å kjøre dit. Jeg håper dette kurset hjelper på, og jeg har lært meg mange teknikker som kan fungere, sier unggutten.

Kurs mot flyskrekk

Air purser i SAS og instruktør for kabin crew, Ellen Halvorsen og flykaptein i SAS, Fredrick Storhaug møter ofte folk med flyskrekk. De holdt nylig sitt fjerde kurs i flyskrekk på Vigra. Folk fra hele regionen trosset statistikken for ulykker i biltrafikken for å se om de kunne kvitte seg med flyskrekken.

Kurslederne sier at de ofte får flere henvendelser fra folk i etterkant av kurset, både de som deltok og de som ikke deltok.
– Vi har vært her fire ganger nå, og kommer nok tilbake neste høst. Vi håper at det kan hjelpe mange, for vi ser at det er mange som sliter med flyskrekk. Det begrenser dem veldig. Det at folk sliter med flyskrekk er veldig sammensatt.  Mange er nok redd for å bli redd, så er det vær og turbulens folk sliter med. Her på kurset forklarer vi hvordan det fungerer. Skrekken går ikke over av seg selv, og det er noe man må gjøre noe med, sier Halvorsen.

De begge har sett en effekt av kursene, og synes både jobben de har og det å holde kurs er veldig givende.
– Man må ikke fly, men det er en mulighet man har, sier Halvorsen.
– Det er veldig givende å holde slike kurs som kan hjelpe andre. Det er tilfredsstillende at det hjelper og at folk kan oppdage gleden i å oppleve nye til, sier Storhaug.

Annonse
DEL