Det hele startet med en genser som forsvant hver natt, men alltid var tilbake om morgenen. Det har nå blitt til tusenvis av oransje skjerf, som skal bidra til et varmere samfunn. Sunnmøringer strikker et varmere samfunn sammen med Kirkens Bymisjon.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Tirsdag morgen gikk Kirkens Bymisjon ut i Ålesunds gater for å henge opp de 340 skjerfene som i år har kommet inn fra hele fylket. De oransje skjerfene henges opp hvert år, men i år har pågangen vært ekstra stor, mest sannsynlig fordi inntektene til årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon.

Fra venstre: carolin Urke, Anne Karin Zeitz og Eva Bråland Sætre. Foto: Linn-Cecilie Rønneberg

Mange oransje skjerf

Bare noen timer etter at de hengte opp skjerf i hele bykjerna, og opp til Fjellstua, var flere av skjerfene borte.
– Vi tar fortatt imot skjerf, og de henges opp for alle. Det er selvsagt en fin tanke at det sikkert er noen som trenger det mer, men de er for alle, og nå går vi også mot kaldere tider. Bare det å bære skjerfet er et fint symbol, sier Carolin Urke i Kirkens Bymisjon Ålesund.

Alle i byen kan få seg et skjerf og holde seg varm. Foto: Linn-Cecilie Rønneberg

Symbolet skjerfet står for er et varmere samfunn, og det er nettopp det Kirkens Bymisjon jobber med. I Ålesund ble Kirkens Bymisjon opprettet i 2013. Planen var å få til en kafe, som skal fungere som møteplass for alle. Men veien har vært lang.
– I år er femte året vi er med på dette, og i år er det nok ekstra spesielt på grunn av årets TV-aksjon. Det var en stor glede for oss alle da vi fikk vite at inntektene fra årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon. Det bidrar godt for oss både lokalt og nasjonalt, sier Anne Karin Zeitz, virksomhetsleder Bymisjonssenteret i Ålesund.

Kirkens Bymisjon jobber for inkludering

Kirkens Bymisjon ønsker et varmere samfunn, blant annet gjennom en slik kafe, som er planlagt å få til i Ålesund. De ønsker at alle blir inkludert, om det dreier seg om ei seng å sove i, en arbeidsplass å gå til eller bare det å kjenne seg som en del av noe.
– Det handler om tilhørighet. Vi alle kan føle på utenforskap på forskjellige måter. Vi ønsker å få til en kafe, der folk kan møtes og prate sammen, men vi må se på midlene etter innsamlingen. Alt er vanskelig å si før vi vet noe, sier hun. Hovedbudskapet er likeverd. De ser at alle er mer like enn ulike, og ønsker å inkludere.

Holmbert Aron Fridjonsson og Oddbjørn Lie, begge fra AaFK var med på og henge opp skjerf. Foto: Kirkens Bymisjon

I de tidlige morgentimer ble Ålesund enda mer oransje enn det ellers er i byen. Sammen med Kirkens Bymisjon var flere i AaFK med på å henge opp skjerfene.
– Veldig mange har strikket skjerf og enda flere er med på å bidra. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger etter at skjerfene kom opp. Folk sier det gir dem riktig fokus på vei til jobb, og at det er et fint syn. Og det er nettopp det alt handler om. Klarer vi å bidra til slike ting, så viser det at dette handler om mer enn bare skjerf. Det vi mangler nå er bøssebærere.

Mangler bøssebærere

I Ålesund trengs det 400 bøssebærere, men kun en liten del av dette har så langt meldt seg.
– Jeg vil gi honnør til rodelederne, som gjør en strålende innsats med å få det hele til å gå opp. De gjør en formidabel jobb, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon Møre, Eva Bråland Sætre.

Foto: Kirkens Bymisjon

De begynner å bli klar for søndagen. Da skal de også arrangere vake på Terminalen, med både premier og underholdning.
– Alle som kommer får lodd, der de kan vinne billetter til en AaFK-kamp, gavekort på Lyspunktet, billetter til Anne Marit Jacobsen sitt show, frisørprodukter, godteri fra Godteland, familiekort på akvariet og mye mer. Det blir også underholdning med Andre Sjåvåg, Lise Ødegård, Tito og Miss Aurora. Det blir også gratis brennsnut og vafler, sier den engasjerte gjengen.

 

Annonse
Indre Bane ny februar 2022