Få mest mulig ut av skattepengene

0
Banksjef Marita Løvik Stadsnes i Sparebank1SMN

Aldri har vi mer å rutte med enn i juni. Først får mange feriepenger, og deretter får hele åtte av ti tilbake penger på skatten. Summen av dette gjør at vi i gjennomsnitt får rundt 20.000 kroner mer på konto med i juni og juli sammenlignet med resten av året.

Annonse
Kampanje 20 biler Pilote Løviknes

Du har sikkert mange ting du kan tenke deg å bruke pengene på. Du har også muligheten til å prioritere ting som ubetalte regninger, legge opp en liten buffer eller sette langsiktige sparemål.

Tydelig endring i holdninger til ferie- og skattepenger

 I en undersøkelse SpareBank1 har gjort, ser vi en tydelig endring i hvordan folk bruker ferie- og skattepengene. Stadig flere velger å prioritere sparing og nedbetaling av gjeld, noe vi ser av utviklingen de siste årene.

  • Andelen som svarer sparing har økt fra 43% i fjor til 48% i år
 • Ferie og reiser har økt fra 26% til 35%
 • Nedbetaling av gjeld har økt fra 26% til 28%
 • Vanlig forbruk har økt fra 21% til 23%
 • Oppussing av bolig/fritidsbolig stabilt på 15%

Skattepengene kommer fra 27 juni

 Har du ikke gjort endringer på selvangivelsen vil du nok kjenne igjen tallene, men for deg som har gjort endringer er det viktig å se gjennom hva som er godkjent av fradrag, sier Marita Løvik Stadsnes, banksjef i Sparebank1 SMN på Sunnmøre

Har du fått restskatt kommer betalingsfristene raskt. Allerede 20. august er første betalingsfrist for de som får skatteoppgjøret 27. juni. Da må halvparten av restskatten betales dersom samlet krav er over 1000 kroner.  Svært mange av de som får restskatt har fått dette også tidligere år. I undersøkelser SpareBank 1 har gjort, oppgir halvparten av de som venter restskatt at de pleier å få restskatt.

Det som er lett å glemme når regningen kommer er at man også bør gjøre en skatteberegning for i år slik at man kan tilpasse skattekort eller forberede seg på den samme ekstraregningen neste år

Årets mulighet til å komme på forskudd i økonomien

 For de mange som får tilbake på skatten, er dette en unik mulighet til å bygge opp en liten buffer, og komme på forskudd. For de som ender med restskatt, er det viktig at man tenker over om det er sannsynlig at man får restskatt også neste år, sier Marita Løvik Stadsnes.

Hvis du får restskatt kan du enkelt beregne hva du kan forvente av skatt neste år nå, og legge opp en plan så regningen ikke kommer uventet neste år. Det er viktig å holde oversikten gjennom sommeren. Bruker man litt tid på planlegging unngår man å havne på etterskudd i august, men kan gå høsten i møte med noen ekstra tusenlapper i beredskap.

– Penger brenner ofte hull i lomma

Åtte av ti nordmenn kan forvente å få igjen på skatten – til sammen 2,8 millioner nordmenn. 800.000 må betale restskatt, og de resterende 700.000 kommer ut rundt null. Det viser beregninger fra Skattedirektoratet.

De som får igjen penger, kan vente seg rundt 12.000 kroner i snitt, og for dem med restskatt vanker det i snitt en regning på 25.000 kroner.

– Selv om skattepengene ikke er en lukrativ spareform, så er det en fin form for sparing for de som vet at penger brenner hull i lomma gjennom året. Særlig for unge og de med lite buffer i økonomien er det langt bedre å betale litt ekstra skatt gjennom året, enn å måtte betale en baksmell, sier Marita Løvik Stadsnes og kommer med følgende råd om du får tilbake penger på skatten og feriepenger som fyller opp kontoen.

 • Ta en velfortjent ferie, men ikke bruk mer enn du har råd til
 • Betal ned dyre forbrukslån og kreditter før du bestiller ferieturen
 • Sett av penger til uforutsette utgifter hvis du ikke allerede har en buffer
 • Gi pensjonen din et ekstra kick, eller start pensjonssparing om du ikke har
 • Husk å betale de vanlige regningene, selv om det er sommer
 • Lag en plan for ferieutgiftene, da unngår du den sure feriebaksmellen
 • Gi barna egne feriepenger som de kan styre selv med bankkort og app
Annonse
DEL