Byfarmen er navnet på en nystartet bedrift som produserer mikrogrønt  for kommersiell bruk her i Ålesund. De dyrker plantene sine innendørs, med økologisk jord og frø under vekstlys. Alt de avler er 100% naturlig og uten noen form for sprøytemidler.

Friske spirende skudd fra Byfarmen! Foto: Thomasz Dabrowski
Annonse
Gardane langs Storfjorden

Byfarmen er enda helt i oppstartsfasen men har fått disposisjon fra Mattilsynet så produksjonen er godt i gang, selv om også selve ideèn har fått spire ei stund forteller Per Magne. Han driver Byfarmen sammen med Kim Fjeldseth og Roger Hessen.

– Vi har jo tenkt på dette i nesten ti år nå. Vi har derfor prøvd ut en del ting hjemme i forhold dyrkning, blant annet et roterende hjul etter kopi av noe som kalles Omegagarden som driver med denne typen produksjon.

Mikrogrønt er små, sprø og veldig næringsrike skudd og blader. De er også svært velsmakende. Disse høstes når frøet har skutt ut all næring i planten. Næringsinnholdet er mellom 10 og 50 ganger høyere pr. gram enn i en fullvoksen plante. Thalberg forklarer at når planten spirer er konsentrasjonen av næringsstoffer på sitt maksimale i forhold til vekt.

Mikrogrønt er med andre ord såkalt supermat. Supermat er betegnelsen på fødevarer med ekstra høyt næringsinnhold i forhold til kommersiell mat.

Anvendelig og delikat næringstilskudd

-Man kan spise hundre gram av dette i stedet for en kilo med brokkoli og sitte igjen med samme vitamininnholdet. Når det gjelder anvendelsen av spirer og skudd mener Thalberg at det kun er fantasien som setter grenser.

-Mikrogrønt passer i grunn til alt. Både som tilsetning i maten og som garnityr. Det vil uansett øke næringsinnholdet og sette en spiss på retten. Jeg fikk tilsendt et bilde fra noen som hadde bestilt pizza og fått ertespirer som garnityr på toppen, på samme måte som mange bruker for eksempel ruccola. Mikrogrønt er kjempegodt i salater og på brødskiven, men også i varmretter.

-Vi er i et samarbeid med Møreforskning AS for å få nøyaktig næringsinnhold samt kartlegging av holdbarhet på våre produkter. De har også støttet oss med 200.000 forteller Thalberg.

Første ute i Ålesund

Mikrogrønt. Foto: Tomasz Dabrowski

Byfarmen er allerede i gang med å selge dette til restaurantbransjen, og vil nå også åpne for salg til private kunder. Her i Ålesund har de blant annet levert til spisesteder som Søstrene Fryd og Maki. Er det dette en trend som er i ferd med å gro frem rundt omkring?

– I Molde og i Stordalen er det noen som  driver med slik produksjon, men her i byen er  nok Byfarmen alene om å levere denne typen produkter så vidt vi vet. I USA har dette vært en populær og økende trend lenge og de senere årene har det jo spredd seg mye i Europa også. Her i Norge er det også kommet denne typen leverandører i alle de største byene og trenden er økende.

Det er startet opp liknende firmaer både i Oslo, Stavanger og i Tønsberg. Interessen og responsen hittil har vært overveldende positiv også her i følge Thalberg.

-Så vårt håp først og fremst er jo å etablere oss enda bedre i hotell -og restaurant bransjen her i Ålesund og omegn. Med hensyn til private kunder har vi tenkt på flere alternativer. Blant annet vurderer vi hjemlevering via Nordvest Distribusjon.

Plassbesparende og miljøvennlig

Næringsrik supermat hos Byfarmen. Foto: Tomasz Dabrowski

Byfarmen kan med denne typen vekster gjøre det som ikke lar seg gjøre med drivhusbruk. Nemlig bruke hyller og kunstig belysning, stable plantene i høyden og ergo ha bedre arealutnyttelse. Intensivt lys med kortere avstand gjør at man kan gro frem skuddene mye fortere enn i f.eks et vanlig drivhus.

-Spirene leveres på ferdige brett der de fortsatt gror i jorda. På den måten kan kundene ha det stående å kutte friskt mikrogrønt etter eget behov. Det er jo heller ikke noe nytt dette med å bruke spirer. De fleste kjøkken i bransjen har jo dette fra før men får det da flydd inn fra eksempelvis Nederland, noe som på langt nær er like miljøvennlig.

Det er dessuten dyrere. Friske og kortreiste spirer og skudd fra Byfarmen vil derfor fra nå kunne representere et mer bærekraftig alternativ til disse leverandørene avslutter Thalberg.

Vil du vite mer eller ta kontakt? https://www.facebook.com/byfarmen/

Annonse
Indre Bane ny februar 2022