Uka har vært farget med regnbuens farget i hele Ålesund. Det er Ålesund sentrumsforening som har arrangert den fargerike uken, sammen med FRI Ålesund.  I paraden i går var det 30 organisasjoner påmeldt, med til sammen 500 medlemmer. Pride ble feiret med stor glede av innbyggerne.

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

Maria Mindestrømmen (26) er leder i FRI Ålesund. Selv kom hun ut som homofil for ti år siden, og synes det har vært ei fin uke. Maria flyttet til Ålesund i 2015, og har bare siden da merket at samfunnet har blitt åpnere for de som ikke velger å leve etter forventningene om et A4-liv. Til tross har ikke livet alltid vært enkel for Maria.

Hånd i hånd med ei jente

Hun har ikke opplevd noe særlig trakassering fordi hun og forloveden, Caroline Elisabeth Stokke, er av samme kjønn.
– Det er ikke ofte jeg og forloveden min opplever noe ubehagelig fordi vi er to jenter som går hånd i hånd. Det hender seg at vi får blikk eller tilrop. En periode brukte folk å rope «er dere søstre?», det er mulig det var fordi vi var litt like den perioden. Folk kan også si til meg at jeg nok ikke har prøvd riktig penis, eller spør om hvem av oss som er dama i forholdet og hvordan vi har sex. Det er ikke så ekstremt ille i Ålesund, sier hun. Det er mulig hun ikke legger noe særlig merke til det, eller at samfunnet har begynt å akseptere at man får være glad i den man er glad i.

Grovt mobbet

Maria ble født i Trøndelag, men flyttet til Hardanger da hun var to. Der gikk hun på barneskolen. Det var ei vanskelig tid for henne. Gjennom hele barneskolen og ungdomsskolen ble hun grovt mobbet av sine klassekamerater.
– Jeg har ei lang mobbehistorie. Mye av det har vært veldig grovt. I 12 års alderen ble jeg utsatt for overgrep av en jevnaldrende. Det skal ikke skje i så ung alder. Jeg har flere historier å fortelle fra både barneskolen og ungdomsskolen. På den tiden hadde jeg ikke gått ut med at jeg var homofil, så det var nok fordi jeg var annerledes, forklarer hun. Blant annet hadde hun ADHD, og hadde en sprudlende og energisk personlighet.

Kom ut som homofil

Maria ble mobbet til stillhet. Etter endt ungdomsskole flyttet hun til Elverum for å gå videregående. Mobbingen stoppet ikke der. Det var ikke før hun kom til Bergen året etter at det bedret seg.
– Det var i denne perioden jeg kom ut som homofil. Min far var og er prest, og jeg var den som hadde fordommer om at han hadde det. Han sa bare at det lå i kortene. Det kom ikke så mange reaksjoner. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg har nok alltid snakket mye og vært brautende. Så jeg sa allerede mye rart, sier Maria.

Hun i Bergen i to år, før hun dro videre på folkehøgskole i Akershus. Der gikk hun først vokallinje, men byttet til kunst.
– Jeg flyttet til Ålesund i 2015. Her meldte jeg meg inn i Skeiv Ungdom, men det var ikke noe for meg. Jeg hadde lyst til å være med i et miljø, og meldte meg inn i FRI, sier hun. Det var hun og forloveden, Caroline som startet opp FRI i Ålesund.
– Det er 5 med i styret, og medlemstallet i fylket er nok på 50 personer. FRI er for alle, uavhengig av legning. Det er også mulig å bare være støttemedlem, forklarer hun.

– Pride er viktig

Denne uka har hun være med på Pride. For henne har det vært både fint og viktig å vise at Ålesund er en fargerik by med mangfold og åpenhet for alle.
– Det er en fargerik by og ny kommune. Her er mangfold og folk bør bli ivaretatt for den de er. Vi må også vise ungdom at det er greit å være seg selv, uansett hvem man forelsker seg i, eller om man liker ting som andre anser som spesielt. Det er helt greit. Det er viktig å ha fokus på. Alle skal bli sett og hørt, og vi må knytte ting sammen, sier hun.

Hun tror Pride kan være viktig for veldig mange, og det å vise toleranse for andre er noe vi alle bør gjøre.
– Men Pride kan vi bygge broer og åpne dører. Det kan være med på å bryte noen normer og gamle måter å tenke på.  Vi må snakke om og vise at det finnes met enn en side. Vi må huske at Pride er for alle, uavhengig av legning. Det er for meg og det er for deg. Stolthet over å vise hvem vi er, mener Maria.

– Enda en vei å gå

Ellinor flydal synes det er fint å se at samfunnet er mer åpent nå

Denne uka har FRI vært å møte i gatene i Ålesund. Med egen stand har de gitt informasjon til de som ønsker det. Sammen med Maria var også Ellinor Flydal (35).
– Jeg gikk ganske seint ut med at jeg er homofil. Jeg var nok omtrent midt i 20-årene, og det er enda kortere tid siden jeg fortalte det til familien min. Jeg var dritnervøs, men de hadde ikke noe spesiell reaksjon på det. Jeg har heller ikke opplevd noe særlig ubehagelig her i Ålesund. Det går mest på blikk. Vi er på riktig vei nå med denne utviklingen av tankegang. Men det er enda en god vei å gå. Vi må ikke være redde for å være oss selv, sier hun. Ellinor er nestleder i FRI Ålesund.

Alle er med

Henning Holsvik, fulkesleder i Krfu Møre og Romsdal samt kommunestyrerepresentant for Volda KrF

Det er veldig mange som har stilt opp gjennom hele uka. Noen bedrifter og organisasjoner stilte opp med stand i gatene. Sammen med FRI stod Chainz. De ønsker å vise hva BDSM egentlig er, og få synet på det bort fra det stereotypiske om brutal vold og røff sex. Også Mini trafikkskole, Fagforbundet, A.- Oksnes, Kirkens Bymisjon, Amnesty, AUF og Krfu hadde rigget seg opp med stand.
– Alle mennesker er like mye verdt. Det setter vi veldig høyt, selv om vi ikke er enig i alt FRI gjør, så er målet med Pride tydelig. Ingen skal bli diskriminert eller trakassert på grunnlag av hvem man er glad i, sier Henning Holsvik, fylkesleder i Krfu Møre og Romsdal og kommunestyrerepresentant for Volda KrF.
– Vi er her for å feire Pride. Det er viktig å fortsette kampen noen startet. Vi er her for de som ikke kan eller tørr å være her, sier gjengen i AuF og Arbeiderpartiet.

F.v: Johanne-Marie Talberg Andersen, Hedda Hernborg, Åse Kristin Ask Bakke, Audun Gautvik(Arbeiderpartiet), Daniel Pour Asgharian og Emma Krohn-Dale

 

Annonse
Indre Bane ny februar 2022