Årets Urørt vinner; -Ålesund er Vestlandets nye musikkhovedstad

0
Jon Olav Sandal. Foto Martin Bremnes.

Jon Olav Sandal (22), fra Barstadvika på Sunnmøre ble i går utropt til vinner av årets Urørt konkurranse på NRK P3. Han deltok med låten «Erna», en samfunnsengasjert låt som handler om klimapolitikk.

Annonse
Løviknes kampanje 20 biler

Jon Olav, nå bosatt i Oslo, har tidligere uttalt at drømmen er å få være headliner på den store sommerfesten på Giske. Jeg lurer på om han nå er et skritt nærmere den drømmen eller om noen har tatt kontakt i så måte. På det svarer han unnvikende og sier at han ikke kan uttale seg, men at drømmen så absolutt fortsatt er der.

Ble det noe feiring i går da lurer jeg på, og er han sliten etter alt oppstyret?

– Jeg er sliten  ja, det ble jo en lang dag, litt feireing ble det jo, men i forholdsvis rolige former. Men jeg er mest «godsliten», veldig godsliten bekrefter han.

-Kall det bare pop!

Bandet han har med seg består ellers av folk fra flere steder i landet, som traff hverandre da de gikk i samme klasse på Musikk-konservatoriet i Kristiandsand.

Jeg lurer litt på dette med sjanger, ettersom han har kommet med ulike definisjoner om dette tidligere. Dette forklarer han med at ikke er særlig glad i begrepet i utgangspunktet.

– Kall det rett og slett bare for pop! Jeg er egentlig ikke noe begeistret for sjangerdefinisjoner så der har du grunnnen til ulike svar tidligere. Noen journalister er jo dessuten glad i å sette sine egne definisjoner på musikken og i så måte har det jo vært mye artig å lese sier han.

Inspirasjon

Han mener ellers at det er viktig at musikken kommer med en god tekst men at det ikke nødvendigvis betyr at alle tekster må være samfunnskritiske.

– En god tekst om for eksempel kjærlighet kan jo også være veldig bra. Men jeg tenker litt på at jeg med musikken min kan ha påvirkning, da særlig på unge og føler dermed et visst ansvar på  å ikke lage noe som påvirker i feil retning.

Av norske forbilder nevner han blant andre Carpe Diem og Stein Torleif Bjella. Felles for disse mener han er god musikalsk kvalitet og dyktighet innen tekstskriving.

Startet tidlig

Jon Olav har musikk interessen med seg fra barnsben av og familien hans inne i Barstadvika er opptatt av musikk, så det var instrumenter tilgjengelig rundt han i oppveksten.

-Det var faktisk mormor som lærte meg å spille gitar, da jeg var rundt fem,seks år gammel. Ellers er vel hele familien min i Barstadvika musikkglade folk.

Veien videre har han ikke rukket å tenke så mye på foreløbig men bekrefter at det blir endel møtevirksomhet nå fremover, både med managementet sitt, bookingagenter og andre aktuelle aktører.

Ålesund,ny musikkhovedstad på Vestlandet

Han synes også at Sunnmøre har mye å by på kulturelt og da særlig musikalsk for tida. Her trekker han frem Sigrid Raabe, Natalie Sandtorv og litt forsikt og beskjedent lurer han på om det er lov å nevne seg selv i denne sammenhengen. Også Momentium nevnes.

– Så ja, veldig mye kule artister kommer fra Sunnmøre om dagen. Ellers så må jeg si at det er helt fantastisk hva gjengen fra Giske har fått til, jeg skjønner det nesten ikke, så utrolig dyktige som de er med alt de gjør. Selv i Kristiandsand, der jeg bodde i tre år, imponeres folk av hva denne gjengen får til på Sunnmøre for tiden.

-Jeg liker å si at Sunnmøre kommer til å ta over trona som Bergen har hatt tidligere år, som kulturhovedsete og musikkhovedstad på Vestlandet. Det hadde vært stilig avslutter han entusiastisk.

Og om noen lurer; Erna har han ikke møtt, han stemmer heller ikke på henne ,men han synes hun virker utrolig trivelig!

Annonse