– I år må du regne med å se mer politi på sjøen i hele Møre og Romsdal politidistrikt langs kystlinja, rundt øyene og innover i fjordene. Tidligere har vi hatt både forebyggende tjeneste og kontroll, nå blir det mer av dette, sier Leif E. Bergem-Ohr som er leder for sjøtjenesten i politidistriktet.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Fritidsbåtaktiviteten langs kysten er vokser og volumet av fritidsbåter øker. Det er rundt 940.000 fritidsbåter langs kysten og omtrent halvparten av innbyggerne i Norge er ombord i båt i løpet av året.

Drukningstallene  for 2017 var ikke lystig lesing for Møre og Romsdal politidistrikt. For mange omkom knyttet til fritidsbåtaktivitet og flere druknet av andre årsaker.

– Myndighetene vil både skjerpe og styrke fokuset på ulykker med fritidsbåt fremover. Etter nye rutiner skal eksempelvis Sjøfartsdirektoratet nå ha melding om sjøulykker og Havarikommisjonen for sjøfart skal ha varsel for vurdering av ekstra undersøkelser og oppfølging av enkeltulykker, sier Bergem-Ohr.

– Vi kommer til å prioritere festivaler og arrangement der vi vet det er stor aktivitet av fritidsbåter. Så vil vi bruke politibåtene også sporadisk rundt om i politidistriktet for forebygging og kontroller.

– Vi kommer til å prioritere festivaler og arrangement der vi vet det er stor aktivitet av fritidsbåter opplyser politiet. Foto: Politiet

To båter på vannet

– Politiet har to båter i politidistriktet som kan settes på henger og flyttest rundt. Dermed vil vi dukke opp mange steder rundt om i hele Møre og Romsdal.

Politiets har en viktig funksjon i å forebygge alvorlige ulykker med fritidsbåter og vil særlig se på promille, fartsovertredelse, uaktsom kjøring og feil lanterneføring. Politiet vil også kontrollere om båtfører har kompetansebevis/båtførerbevis om de er født etter 1. januar 1980.

– Så minner vi om at forskriften for bruk av vannskuter ble opphevet den 18. mai 2017. Vannkutere er nå underlagt samme regelverk som for fritidsbåt. Vi vil også informere om at det skal være bruk av flytemiddel (rednings- og flyteutstyr) i de fleste åpne fritidsbåter. Dette er reglar som ble innført i 2015 gjennom småbåtloven.

Brudd på reglene blir håndhevet ved at politiet kan skrive ut forenklet forelegg.

Samarbeider med flere

Politidistriktet samarbeider godt med Kystvaktena, Statens Naturoppsyn, Redningsselskapet og flere andre for best mulig utnyttelse av alle ressursene som er med på å sikre god ferdsel og adferd til sjøs.

– I politidistriktet samarbeider vi også i år med Klar for sjøen-kampanjen. Det betyr at vi på enkelte kontroller tar med kampanjemateriell i form av brosjyrer med tips for sjøvett, quiz og krabbesnøre til barna og lakrisbåter til båtførere. Så da håper vi at det blir kjekt å hilse på oss når vi tar kontakt på sjøen, seier Bergem-Ohr.

– Vi ønsker alle en flott og trygg sommer på sjøen og oppfordrer alle til å ta hensyn til hverandre og følger reglene som gjelder.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022