Det ble en to-dagers folkefest i Borgundkaupangen når Sunnmøre Middelalderfestival ble arrangert for tredje gang. Publikum bla tatt tilbake til kystbyen Borgund sin storhetstid på 1200-tallet. Dette ble gjort gjennom lyder, lukter, farger og lek.

Det var mange som ville leve seg inn i middelalderen. Foto: Kim Johnsen.
Annonse
Se TV direkte

Sunnmøre Middelalderfestival ble lansert i juni 2014, og har siden da blitt arrangert hvert partallsår. Det er en to-dagers festival for å vise fram den for mange ukjente historien knytt til mellomalderen på Sunnmøre. I strålende sol hadde mange møtt opp for å leve seg inn i ei annen tid.

Riddere og prinsesser

Alexander Istad og sønnen Gabriel Alexander prøvde seg på et slag Mølle. Foto: Kim Johnsen.

Aktivitetene man kunne prøve seg på under Sunnmøre Middelalderfestival var mange. Prinsesseskole, middelalderspill, våpentest, smikunst, hest og kjerre, bueskyting og ridderskole, for å nevne noe. Gabriel Alexander Istad hadde tatt turen innom med pappa Alexander Istad. De prøvde seg på et slag Mølle, som er et middelalderspill.
– Vi dro hit fordi vi syntes det hørtes gøy ut, og det var det. Jeg likte å være med på ridderskole. Der viste de hvordan man fekter og rir. Det virker nesten litt skummelt å leve slik som dette, og jeg er glad vi ikke gjør det i dag, sier Gabriel Alexander.
– Vi har storkost oss her i dag. Det er et kjempekjekt arrangement. Vi er glad vi dro hit, og vi har ikke klart å rukket over alt, sier pappa Alexander.

Også Eir Torsdottir Aure var sammen med sin pappa på festivalen. Hun gikk på prinsesseskole, hvor man får prøve seg som middelalderprinsesse med fin kjole og hodepryd. Alle på prinsesser måtte vise fram hva de hadde lært til Hertugen, før de fikk utdelt diplom.
– Jeg ville lære å bli ei prinsesse. Jeg er glad i prinsesser, og det var artig å være med på dette. Alt vi gjorde var like morsomt. Jeg synes kjolene var fine. De målte oss for å se hvilken som passet best, sier hun, som liker alle slags farger på kjoler.

Eir ble ei prinsesse. Foto: Kim Johnsen.

Lang reise

Espen Strøm fra Trondheim og Oskar Henriksen fra Bergen hadde tatt turen innom. De hadde en litt annen grunn enn ridderskole og prinesseskole. De var med på hærkampen sammen med Kongshirden 1260 fra Bergen og Bispeliden fra Trondheim.
– Det er egentlig en slags kampsport som er modifisert. Når vi er på arrangementer som dette, så er det mer showkamp. Vi brøler litt mer og lager et slags show, vi gjør det for å skape stemning. Det er ikke noe av det vi viser fram som er planlagt, sier de. Draktene som brukes lager de selv, og har mange detaljer som er godt gjennomtenkt.

Draktene Oskar og Espen brukte har de laget selv. Foto: Kim Johnsen.

De bruker bare å ta på seg noen oppdrag om å opptre i ny og ne. Blant annet skal de også til Hamar senere.
– De som er med på dette har forskjellig motivasjon, noen liker historien mens andre liker kampen. Vi synes det er kjempefint her på Sunnmøre Middelalderfestival, det er litt mindre enn det som bruker å være i Hamar, der det brukes sverd, hester og kanoner. Når det er mindre får man mer kontakt med publikum. Det er veldig flott å se at barna koser seg, mener de.

Det var flere aktiviteter en kunne prøve seg på. Foto: Kim Johnsen

Autentisk middelalderfest

Alt som foregikk på Borgundkaupangen gjennom Sunnmøre Middelalderfestival var så autentisk som det overhodet var mulig å få det. Dette fikk man se og lære om gjennom kremmere, gjøglere, håndverkere, fortellerstund, hærkamp, middelaldermusikk og ridderoppvisning med hest. sistnevnte var nytt av året. Det var satt sammen et program for en hver person, med både underholdning, spill og aktiviteter. Underholdningen var som tatt rett ut fra 1200-tallet, og maten som ble lagd ble gjort på samme vis som den tiden – før poteten kom. Det var brød, svinekjøtt, lammekjøtt, kylling, grøt og fisk som var stammen i kosten. Dette vistes godt i maten som ble laget av Kokkenes mesterlaug Møre og Romsdal. Helstekt gris kunne fikk man smake på ved slutten av dagen.

Det var mange smaker og lukter på Middelalderfestivalen. Foto: Kim Johnsen

På tidlig 1900-tallet var det ikke synlige tegn etter byen Borgund. Ved pløying og grøftearbeid på prestegarden dukket det opp spor etter tidligere bosetting. Dette er historie som kreativ leder i Stiftelsen Sunnmøre Museum, Siv Soleng, er ei spennende historie som bør vises fram.

Siv Solvang er glad for å arrangere festivalen for tredje gang. Foto: Kim Johnsen.

– Vi har fokus på historien til Borgundkaupangen. Folk skal få oppleve hvordan det var på den tiden. Det er den vi vil vise fram her, det at det ikke bare var dystert, men mye farge og musikk. Vi har prøvd å lage en festival for store og små, og det virker som vi har klart det. For folk sier at de trives her, sier hun. De har til og med tenkt på bestikket som brukes. Det er ikke plastikk i noe av det som er brukt på festivalen, for å få det mest mulig likt slik det var den gang.

Sverre Einar Vestnes, Vildrid Evelina Vestnes, Ragna Oline Johanne Sandøy, Katharina Fjørtoft, Vibeke Sandøy, Vilja Marie Alvestad Helgadottir, Hilde Elin Vestnes og Synne Eirin Vestnes slappet av som vikinger. Foto: Kim Johnsen.
Annonse
Indre Bane ny februar 2022