Sunnmøringer fikk millionbeløp for å plukke plastsøppel

0

Sparebank 1 SMN lovte 100 kroner for hver sekk med plastsøppel som ble ryddet i naturen og satte av 150.000 kroner til dugnaden på Sunnmøre. Banken undervurderte enten plastproblemet eller sunnmøringens økonomiske teft og gikk på en solid budsjettsmell.

Annonse

 

Oppslutningen har vært enorm, og nærmere 50 lag, foreninger, skoler og barnehager deltok i dugnaden. I alt var det mer enn 10.000 frivillige med på dugnaden for å rydde plast og søppel fra naturen. Til sammen har de plukket 17.000 søppelsekker med plast og annen søppel. Dermed kostet dugnaden 1,7 millioner kroner for banken.

Vinn-vinn-situasjon

Resultatene har gått over all forventning, og de ser det at plastproblemet, som er veldig i vinden for tiden, engasjerer veldig mange.
– Vi er en lokalbank som bryr oss om lokalsamfunnet. Vi synes det er veldig flott å kunne være med og støtte lokallagene i regionen. Vi ser dette som en vinn-vinn-situasjon. Vi får støtte lag og foreninger, naturen blir ryddet og lagene får pengestøtte. Som bank bør vi ikke bomme på regnestykkene, men dette er veldig hyggelig. Samtidig er det også trist, med tanke på hvor mye plast som har havnet i naturen, sier banksjefene på Sunnmøre Marita Løvik Stadsnes og Jan Rune Hurlen.

Mange hadde møtt opp for å motta sjekkene.

De håper deres bidrag kan være med å motivere andre til å ta miljøutfordringer.
– Dette overgår også våre forventinger. Plastdugnaden har virkelig engasjert, ikke minst blant barn og unge som gjennom dugnaden har lært seg å se utfordringen og selv bidra til å gjøre noe med den, sier Løvik Stadsnes.
– Sunnmøre ble også de med best resultat i de to fylkene Sparebank1 SMN tilhører, legger Hurlen til.

Skremmende ubevissthet

De synes det er fint at så mange ønsker å være med på å gjøre noe med problemet. Blant de nærmere 50 lagene som deltok på Sunnmøre, var det Emblem som fylte flest sekker. Du fylte totalt 242 sekker. Dette får de 24.200,- kroner for.
– Det ble flere sekker enn vi trodde. Det er veldig overraskende. Vi hentet forsiktig 40 sekker først, og håpte på å få fylt de. Det klarte vi etter en time. Det er skremmende mye plast og isopor i naturen, og det er skremmende at vi er så ubevisst på det. Hva vi skal bruke pengene på vet vi ikke helt enda. Vi blir nok å ha en avslutning for jentene som var med og plukket, og spare resten til neste år. Mulig det blir en overnattingscup, sier Jan Magne Solibakke. Han legger til at det er en veldig givende dugnad, og at dette er en ypperlig type dugnad.

Ordfører i Ålesund Eva Vinje Aurdal sammen med Jan Magne Solibakke fra Emblem sammen med sønnen Emil.

Redder planeten

Noen som visste hva de skulle bruke pengene på var jentene i Guard fotballjenter.
– Vi skal på Norway Cup. Vi synes det er fint å få være med på å redde planeten vår. Det er veldig dårlig at det er så mye plast i naturen. Det var mest presenninger og tau vi fant. Dette var et fint tiltak, og vi hadde gjerne vært med på dette igjen, sier den engasjerte gjengen.

Gjengen i Guard fotballjenter synes det var morsomt å plukke plast, men ikke like gøy som det å sparke fotball.

Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, deltok også på markeringen. Hun er overbevist om at det hjelper med en slik aksjon.
– Jeg er så gammel at jeg husker naturvernåret 1970.  Jeg er oppvokst i Stordalen, og husker godt fyllingen som var like etter man kom ut av tunnelen det. Det var litt «før og etter», og man sluttet å kaste søppel i naturen etter det som foregikk på den tiden. Det virket den gang, og jeg er overbevist om at dette funker nå. Jeg har virkelig troa, sier hun.

Redusere plastproblemet

Sparebank 1 SMN stopper ikke med plastdugnaden, og vil fortsette å dele ut cirka seks millioner kroner for å bekjempe plastproblemet. De har mottatt over 100 søknader fra lag og foreninger som gjerne vil være med og ta opp kampen mot plastavfall. Omtrent 60 av disse søknadene er innvilget, og vil utløse i alt en million kroner i økonomisk støtte. De utfordrer nå næringslivet. Gode idéer som kan gjøre noe med plastproblemet vil bli honorert med inntil 100.000 kroner.

Annonse
DEL