Ikke noe av fisken går til spille etter at den har kommet omord i «Ramoen». Fabrikktråleren er blant de mest moderne i sitt slag. Se hvordan sunnmøringene er i verdensklasse i å utnytte restråstoff fra fisk.

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

– Dette er et svært viktig råstoff for oss, der det aller meste går til humant konsum, forteller Atle Vartdal. Norsk sjøfryst filet blir lagt til frys 2-6 timer etter at den er tatt om bord. Det er et høykvalitetsprodukt og ny kvalitetsstandard for fryst filet som næringen har gått sammen om. De har kommet frem til seks kontrollpunkt som alle må innom før produktet faller inn under den nye standarden

Fabrikken om bord på «Ramoen» er så nøyaktig at en kan be om en «loin» på 300 gram. Da analyserer maskinen fisken og skjærer ut filet med et høyt vanntrykk. Fisken blir så nedfryst få timer etter at den er fanget.

– Alt restråstoffet blir samlet opp og går på samlebånd til melfabrikken bakerst i båten. Der blir det kokt og væsken som blir presset ut at massen foredles til mel, mellom 5 og 8 tonn hvert døgn. I tillegg kommer mellom 4000 liter olje.

Den marine væringen på Sunnmøre har en veldig sterk posisjon. Nesten en tredel av all eksport av fisk og fiskeprodukter kommer fra vår region

Annonse
Indre Bane ny februar 2022